Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Jakovina:”Proračun za poljoprivredu se više neće dirati”

  Tijekom jučerašnje posjete Općini Satnica Đakovačka ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina prokomentirao je i prekomjerni deficit za koji je rekao da nije posljedica rada ove Vlade, nego se, kako je naglasio, dugi niz godina trošilo puno više od onoga što se privređivalo.
  ” Daljni deficit jednostavno više ne možemo raditi. Od 1. srpnja smo u Europskoj uniji, moramo igrati po strogo određenim pravilima. Rebalans koji smo pripremili prije dva mjeseca nije bio zadovoljavajući prema komisiji s obzirom na loša iskustva koja su imali sa Grčkom i nizom drugih zemalja. Jednostavno, na neki način imaju još strože kriterije, ovoga su puta u kontaktu sa ministrom financija tražili dodatne uštede”, izjavio je ministar.
  U prvom krugu rebalansa skidalo se na materijalnim troškovima i svemu ostalome, a najamanje su se dirali projekti i same potpore, pojasnio je ministar Jakovina.
  “Ovoga smo puta ipak morali dodatno učiniti napor kao i večina ministarstava i umanjiti dio isplatnih potpora za sto milijuna kuna. Ako pogledamo da su izravne potpore i kapitalna ulaganja negdje na bazi dvije milijarde i šesto milijuna ove godine, tih sto milijuna zapravo predstavlja vrlo mali postotak. Mi govorimo o umanjenju ispod pet posto. Prvi dio smo isplatili kako smo i rekli u siječnju i veljači, a sa ministrom financija sam dogovorio da u svibnju ide završni dio isplate. Značajno prije rokova ćemo isplatiti taj dio te se okrenuti nečemu što je puno značajnije, a to je program ruralnog razvoja, IPARD, fondovi”, naglasio je Jakovina.
  Svaka sljedeća godina bit će pozitivnija zbog sredstava iz proračuna Europske unije,a očekuje se da će se za dvije do tri godine, odnosno do 2018. godine dosegnuti sto posto zakonske omotnice i plafona kojim imamo po ulasku u EU, dodao je ministar poljoprivrede.
  “Za ilustraciju ću samo reći da u prošlom krugu proširenja 12 zemalja koje su ušle u prvoj godini kada iz proračuna Europske unije dobivaju samo 25 posto sredstava, ni jedna zemlja nisu isplatile do maksimalo 55 posto poticaja. Mi smo ove godine već značajno iznad 75 posto ukupno. Dok su negativni pokazatelji, dok je recesija i dok moramo smanjiti deficit države, mora se i sektor poljoprivrede dijelom uključiti. Još uvijek, i sa ovim rebalansom imamo gotovo 400 milijuna veći proračun u odnosu na prošlogodišnji 2013. godine”, apostrofirao je ministar Jakovina uz konstataciju da se proračun za poljoprivredu više neće dirati, nego će se, kako je poručio, na vrijeme isplatiti sve obaveze, čak i prije vremena.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  Blog