Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Dioničari propale Đakovštine polažu pravo na zemlju

  Članovi Udruge Đakovština, koja okuplja dioničare, odnosno radnike i poljoprivrednike propale Đakovštine, a koji kao pravni sljednici polažu pravo na zemlju bivše tvrtke, najavljuju bitku za svoja prava, a o tome su, kako ističe predsjednik Radomir Blažević, još prošle godine upozorili nadležne u Ministarstvu poljoprivrede i u Agenciji za poljoprivredno zemljište.
  Prema Blaževićevim riječima, od 3.600 hektara zemlje na području grada Đakova, koliko je programom raspolaganja predviđeno za koncesiju, čak 2.800 hektara je zemlja bivše Đakovštine.
  “Upozorili smo da će naša udruga pokrenuti sudski spor da bi dokazali i pokazali tko je u stvari pravi vlasnik tog zemljišta. Radi se o tome da su vlasnički udjeli u propaloj Đakovštini bili takvi da su jednu trećinu imali radnici, trećinu država i jednu trećinu fondovi, odnosno banke”, pojašnjava Blažević.
  Bivši radnici-dioničari smatraju da oni na temelju svojih vlasničkih udjela polažu pravo na tu zemlju i stoga su odlučni zaustaviti program raspolaganja, odnosno raspisivanje natječaja za te površine.
  Blažević podsjeća da je jednom odlukom vlade prije 2000. godine to poljoprivredno zemljište prebačno na državu, iako je zemljište imalo svog vlasnika.
  “To je jedan pravni presedan i mi ćemo to sudskim postupkom i dokazati, a to ima implikacije i na stopiranje raspisivanja bilo kakvog natječaja dok se taj sudski spor oko vlasništva ne razriješi”, uvjeren je Blažević.
  U Udruzi Đakovština ističu da nije odgovorno samo Ministarstvo poljoprivrede, nego da postoje i “neki drugi kojima je iz nekih razloga bio interes da to zemljište ne ide u daljnji zakup, odnosno da natječaji propadnu”, pojašnjava Blažević.
  “S obzirom na svu današnju situaciju u poljoprivredi, skrećem pozornost i gradonačelniku i svima onima koji imaju to poljoprivredno zemljište u zakupu da se to pitanje jednostavno neće više rješavati na način kako se dosada rješavalo i neće biti prebacivanja loptice. Znači, bivši radnici Đakovštine, odnosno oni koji su imali vlasničke udjele u Đakovštini, također će se uključiti u tu priču i dok se ta priča ne razriješi nema novog natječaja za poljoprivredno zemljište”, odlučan je Blažević.
  Očitovanje o tom problemu zatražili smo i u Agenciji za poljoprivredno zemljište čiji odgovor očekujemo.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog