Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • Osnovan Crkveni sud 1. stupnja

    Biskupi Đakovačako-osječke crkvene pokrajine; nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, biskup požeški Antun Škvorčević i biskup srijemski Đuro Gašparović na svojoj 19. sjednici održanoj u Nadbiskupskom domu potpisali su Dekret o osnivanju Crkvenog suda 1. stupnja.
    Obrazlažući tu odluku nadbiskup Hranić istaknuo je da je dosad taj sud djelovao u sklopu Zagrebačke metropolije, te da će ubuduće, nakon što se osamostalila Đakovačko-osječka crkvena pokrajina, te nakon što je stiglo dopuštenje Apostolske signature, taj sud samostalno djelovati,. Prije toga nužno je bilo riješiti kadrovska, ali i financijska pitanja vezana uz rad suda.
    “Nevaljanost, odnosno ništavost ženidbe najčešći su slučajevi o kojima odlučuju crkveni sudovi”, pojasnio je dr. Nikola Škalabrin,sudski vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije. Istaknuo je da je godišnje četrdesetak takvih sporova koji bi trebali biti riješeni u roku od godinu dana. Prošle je godine riješeno dvadeset takvih parnica, rečeno je. Za rad suda potrebno je bar četiri stručne osobe s magisterijem ili doktoratom iz kanonskog prava, pojasnio je Škalabrin.
    Crkveni sud počet će djelovati 1. ožujka 2014. godine.

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog