Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Nadbiskup Hranić: Božićna noć blista svjetlom i nosi poruku nade

  pon1U božićnoj noći đakovačku prvostolnicu pohodio je velik broj vjernika, kako bi svečanom misom ponoćkom zajedno proslavili blagdan Isusova rođenja. U koncelebraciji šestorice svećenika, misnom slavlju predsjedao je đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić, a slavlje je animirao Mješoviti katedralni zbor.

  “Možemo li čuti ljepšu i radosniju vijest od ove da je Bog poželio biti čovjekom, preuzeti na se našu ljudsku narav, potvrditi je, i na taj nam način dati vrijednost i dostojanstvo? Svojim utjelovljenjem i rođenjem oslobodio nas je staroga, grešnog čovjeka u nama, preuzeo ga na sebe i otvorio nam put za vječni život. Zato smo radosni, zato ova noć blista svjetlom. Otvorimo svoja srca za utjelovljenog Sina Božjega”, pozvao je na početku misnog slavlja nadbiskup Hranić.

  U svojoj homiliji govorio je o Božjoj prisutnosti u svijetu, u vremenu kada su mnogi umorni od jalovih nadanja i razočaranja, kada nas svakodnevice zapljuskuju izvješća o gospodarskom kriminalu, novim uhićenjima, rastu broja nezaposlenih i sve dužim redovima pred Caritasom i pučkim kuhinjama, sve u ozračju sve teže podnošljive gospodarske krize. “Suvremeno hrvatsko društvo smatra da je Bog opasnost za ljudski razum i slobodu, da su vjerska opredjeljenja i stavovi čimbenik društvene i političke nestabilnosti, vjernici nazadni i neprosvjećeni ljudi te da Bog ne treba i ne smije imati nikakvu ulogu u tumačenju i oblikovanju svijeta. K tome, sve se češće čini da je napretkom prirodnih znanosti i tehnike Bog protjeran i iz prirode, iz raznih tumačenja povijesti i društvenih odnosa, iz ljudske nutrine i psihe, nepotreban, štoviše suvišan za tumačenje bilo čega. Bog i Crkva postaju tako suvišan te nepotreban ostatak prošlosti”, upozorio je nadbiskup.
  Upitavši ima li uopće mjesta za Božju prisutnost u našem životu, nadbiskup je ukazao kako odricanjem od Boga i religioznih institucija paralelno cvjetaju novi oblici religioznosti, religioznih praksi i praznovjerje, što u stvari pokazuje kako je čovjek gladan i žedan Boga te grčevito traži izvanredna iskustva i izvanredne znakove njegove blizine,a ne prepoznaje ga u njegovoj “običnosti” i udaljen od njega silno trpi. Rekavši kako se u božićnoj noći čuje poruka nade, mons. Hranić je rekao: “Zajedno s betlehemskim pastirima i nas ovdje okupljene noćas, čitav naš narod, sve one koji žive s nama i oko nas, štoviše čitavu Europu i čitav svijet, noćas obasjava slava Gospodnja i svi slušamo poruku anđela: ‘Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod. Danas Vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj, Krist, Gospodin’, poručio je nadbiskup, a izvijestio Tiskovni ured.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog