Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • Restauracija ostataka srednjovjekovne utvrde

    Od kraja prošle godine traje obnova ostataka srednjovjekovne utvrde, odnosno zida u dvorištu Nadbiskupskog dvora koji se nije obnavljao još od Strossmayerova vremena. Ta srednjovjekovna utvrda oko starog biskupskog dvora i stare katedrale s vremenom je nestajala jer se materijal koristio za izgradnju drugih objekata, pojašnjava arhitekt konzervator Tone Papić.
    Tako je, kako kaže, sjeverni zid ugrađen u novi Biskupski dvor, a južni zid u južno krilo Biskupskog dvora, a na sličan je način nestao i istočni zid, pa je od nekadašnje đakovačke utvrde ostao sam ovaj dio jugozapadnog zida.
    Zid je izvorno podignut na prijelazu iz 14. u 15. stoljeće, a krunište mu je dograđeno neposredno pred tursku opasnost, odnosno stoljeće kasnije, s tim da mu je vrijednost, kako navodi arhitekt Papić, prepoznata u Strossmayerovo vrijeme, kada je i naručen projekt njegove restauracije.
    “Nakon ovih skoro 130 godina zid je zaista u lošem stanju zbog utjecaja vremenskih prilika, atmosferilija, mraza, ispiranja vezivnog tkiva, tako da je došlo krajnje vrijeme da se obnovi. Tijekom obnove prezidat će se se dijelovi zida koji su krpani u različitim razdobljima tijekom tih 130 godina različitom ciglom i žbukom različite kvalitete, a toliko su loši da počinju otpadati iz zida, a mogu se čak i rukom izvaditi”, dodaje Papić.
    Ti dijelovi zida bit će restaurirani ciglom istog formata, a injektiranjem će se ojačati i struktura zida i vezivno tkivo.
    “Kako bi se omogućilo redovno održavanje i razgledanje zida, bit će rekonstruirana i izvorna stražarska staza. Naime, s unutarnje strane zida, pošto nije imao debljinu da na njemu samom bude stražarska staza, ona je bila konzolama istaknuta s unutarnje strane, odnosno drvenim gredama koje su još uvijek vidljive, odnosno utori u kojima su grede stajale”, pojašnjava Papić najavljujući obnovu šetnice, odnosno bivše stražarske staze. No, kako tvrdi, stražarska staza će biti obnovljena suvremenim materijalima.
    Cjelokupna restauracija zida, koju nadgledaju stručnjaci Konzervatorskog odjela iz Osijeka, koštat će oko 550 tisuća kuna, a sredstva osigurava Ministarstvo kulture,. Radovi će biti gotovi sljedeće godine.

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog