Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Više od 600 građana “mahalo” Saturnu!

  Mahnimo SaturnuAstronomsko društvo “ORION” Đakovo organiziralo je u petak u samom centru grada još jednu akciju promatranja noćnog neba, a ovog puta razlog je bio poziv NASA-e za sudjelovanje u globalnom događaju “Mahnimo Saturnu”.
  Naime, u petak navečer od 23:27 do 23:42 NASAina svemirska letjelica Cassini, koja se nalazi u orbiti planeta Saturna, fotografirala je Saturn i Zemlju sa udaljenosti od preko 1.4 milijarde kilometara, odnosno više od 80 svjetlosnih minuta (svjetlost reflektirana od površine Saturna putuje oko 80 minuta do Zemlje).
  Akciji promatranja je prisustvovalo preko 600 građana, što Đakovčana, što posjetitelja iz drugih krajeva Slavonije koji su došli u Đakovo promatrati Saturn, navodi se u priopćenju voditelja projekta Danka Kočiša.
  Planet Saturn sa svojim veličanstvenim prstenima nalazi se na prosječnoj udaljenosti od oko 1.3 milijarde kilometara od našeg planeta Zemlje. NASA-ina misija Cassini sa svemirskom letjelicom i znanstvenim laboratorijem lansirana je 10. listopada 1997.g., a u orbitu planeta Saturna stigla je 1. srpnja 2004. i otada neumorno obavlja veliki broj znanstvenih istraživanja kako planeta Saturna, tako i njegovih prstena, te mnoštvo Saturnovih prirodnih satelita.
  Misija je ime dobila po  francuskom astronomu Domenicu Cassiniju, koji je istraživo Saturn, ističu đakovački astronomi.

   

   

  omentara

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog