Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • Sud odbio tužbeni zahtjev malih dioničara Đakovštine

    dionicari djakovstineTrgovački sud u Zagrebu prihvatio je argumentaciju Državnog odvjetništva i odbio tužbeni zahtjev udruge Đakovština koja je od države potraživala naknadu štete zbog neobjavljivanja ponude za preuzimanje istoimene tvrtke, objavilo je državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama.
    U priopćenju se navodi da je Trgovački sud prihvatio navode iz odgovora na tužbu i podnesaka zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva da u konkretnom slučaju ne postoji zajedničko djelovanje Ministarstva financija, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje , Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatskog fonda za privatizaciju iako im je zajednički osnivač država.
    Sud je također prihvatio i prigovor zastare koji je istaknulo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu kao i prigovor da nisu ispunjene pretpostavke odgovornosti za štetu sukladno odredbama Zakona o obveznim odnosima, tvrde u DORH-u.
    Ističu da se u tužbi Đakovštine navodi da je 27. prosinca 2007. održana izvanredna glavna skupština dioničara na kojoj je donesena odluka o povećanju temeljnog kapitala društva pretvaranjem potraživanja Ministarstva financija, zdravstvenog i mirovinskog u dionice. Temeljni kapital društva tako je povećan za više od 78 milijuna kuna i izdano je 260.542 dionica serije “C” nominalne vrijednosti 300,00 kuna koje su upisali ulagatelji razmjerno veličini uloga.
    Tužitelji su tvrdili da je time za državu nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje preostalih dionica društva po cijeni od 300,00 kuna po dionici.
    No, Presudom Trgovačkog suda u Zagrebu u cijelosti je odbijen tužbeni zahtjev tužitelja i dosuđen parnični trošak Republici Hrvatskoj u iznosu od 675.000 kuna, navodi se u priopćenju.
    Komentirajući odluku Suda, predsjednik Udruge malih dioničara ĐAkovštine, Rade Blažević, smatra da presuda ima političku pozadinu, te da sutkinja nije imala snage donijeti pravu presudu.
    “Da nije bilo pravnog uporišta, mi ne bismo ni podizali tužbu i u daljnjem postupku to ćemo i dokazati. Bili smo i ostajemo uporni i ustrajat ćemo u svojim zahtjevima i donošenju pravedne odluke, možda i na nekom drugom sudu”, poručio je Blažević.

    1 komentar

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog