Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Manje požara, više tehničkih intervencija, pa i spašavanja mačića i zmija

  vatrogasci zmijeJoš od 1. siječnja 2011. na snazi je Pravilnik o dobrim poljoprivrednim i okolišnim uvjetima i uvjetima višestruke sukladnosti koji u Uvjetu br. 3. – o upravljanju žetvenim ostacima, izričito zabranjuje paljenje slame i strništa.
  Za neodobreno i protupravno spaljivanje žetvenih ostataka predviđeno je umanjenje izravnih plaćanja za tekuću godinu od 15% do 100% iznosa, ovisno o jednom ili više propuštanja propisanih mjera i težini posljedica.
  U đakovačkoj Poljoprivredno-savjetodavnoj službi doznajemo da se proizvođači pridržavaju spomenute naredbe i na našem području nije evidentirano spaljivanje strništa.

  A upravo je paljenje strništa prijašnjih godina bilo jedan od češćih požara na otvorenom, no, zakonske odredbe i edukacija od strane Vatrogasne zajednice rezultirali su time da je s današnjim danom zabilježen samo jedan požar otvorenog prostora. Đakovački DVD u dosadašnjem razdoblju imao je 18 požarnih i 26 intervencija tehničke prirode, no, osim tih redovitih aktivnosti, vatrogasci se počesto bave i onim manje poznatim. Zamjenik zapovjednika Ivan Klemen tako kaže da su vatrogasci Grada Đakova odradili i veći broj intervencija na spašavanju životinja, pa su tako, kaže, spašavali mačiće s drveća i zmije koje su zalutale u stambene prostore:
  ” To je, u stvari, dvostruko spašavanje; spašavali smo zmije od ljudi i ljude od zmija… Zmije po pronalasku vratili bismo u njihovo prirodno stanište, jezera u okolici Đakova. Sa zmijama smo se bavili tijekom svibnja u okolici Đakova i samom Đakovu gdje je jedna ušla u garažu. Ta intervencija je vrlo jednostavna; kada se gmaz locira, hvata se uz pomoć posebnog alata, hvataljki, stavlja u vreću i transportira do njezinog prirodnog staništa i tamo pusti. A mačići se često popnu visoko na drvo, gdje ostanu po nekoliko dana jer ih je strah sići, pa naši vatrogasci uz pomoć ljestvi i alpinističkih vještina penju se do njih i skidaju s drveta, pojašnjava Klemen. Kao i svuda, tako i među vatrogascima ima onih s posebnim vještinama, primjerice veterinarskih tehničara, koji se angažiraju u spašavanju životinja. A na upit, plaše li se možda vatrogasci zmija, kaže: Vatrogasci se ničega plaše, pa tako ni zmija…
  Tonski 120713 klemen 2

  Spašavanje kućnih ljubimaca i gmazova sve češći je posao vatrogasaca:

  omentara

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog