Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Neuspjelo konstituiranje novog Gradskog vijeća!

  Gradsko vijeće Grada Đakova danas ipak nije konstituirano! Sjednici, koju je za 13 sati sazvao Ured državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji, prisustvovalo je 16 od 21 izabranog vijećnika koji se nisu mogli dogovoriti o izboru predsjednika i potpredsjednika Vijeća. Nakon dva i pol sata zasjedanja uz dvije stanke, 1. konstiturajuća sjednica je prekinuta i bit će sazvana nova.
  Sjednici se nisu odazvali vijećnici s liste SDP, HSU, Zelena lista – Josip Matkov, Nada Duhović i Vlatka Berc, te dvojica s liste HDZ-ove koalicije – Ante Raspudić i Goran Primorac.
  Da neće sve teći glatko, vidjelo se već kod izbora Mandatne komisije, kada je HDSSB-ova Željka Begić Šimundić zatražila 10-minutnu stanku koja se protegnula na čitav sat. Nakon toga predloženi su i jednoglasno izabrani za predsjednika te komisije Jasenko Ivanetić, te članice Sanja Katić i Željka Begić Šimundić. Izabran je i Odbor za izbore i imenovanja na čelu s predsjednikom Ivanom Pološkim, a novoizabrani vijećnici položili su i prisegu. Prije izbora predsjednika i potpredsjednika Pološki je zatražio pola sata radi usuglašavanja, te nakon povratka u vijećnicu iznio prijedlog da se sjednica odgodi dok se ne postigne dogovor među vijećnicima i strankama. Nakon kratke rasprave, sjednica je i prekinuta, a kada će biti sazvana nova, ovisit će o rezultatima međustranačkih pregovora. Prekid sjednice komentirao je gradonačelnik Zoran Vinković:

  Zašto je sjednica prekinuta, to morate pitati vijećnike. Vijeće nije konstituirano očito jer se nisu stekli uvjeti. Ja ću biti otvoren kao i uvijek; najlogičniji je odgovor da su se ljudi u SDP-u uplašili, a zašto su se uplašili, to treba njih pitati. Ja ću već sutra početi razgovore s političkim strankama i mislim da nam je svima u interesu da se izbjegnu novi izbori, izjavio je gradonačelnik.

  HDZ-ov Goran Soldo izjavio je kako HDZ želi dati konstruktivan doprinos radu Vijeća i zbog toga nisu napustili sjednicu:
  Nismo htjeli izazvati krizu, očekivali smo da će i ona pozicija koja je donijela izbornu pobjedu aktualnom gradonačelniku i sastaviti većinu, no, kako se to nije dogodilo, očekujem da svi sjednemo
  i da se dogovorimo, da izbjegnemo nove izbore koji za Grad Đakovo stoje između 700.000 i 800.000 kuna. Taj novac može se upotrijebiti za puno korisnije projekte, rekao je Soldo.
  Kritičkim tonom prekid sjednice prokomentirao je i vijećnik HNS-a Ivica Mandić:
  Toliko neiskrenosti u tako malom Vijeću građani nisu zaslužili. Ovdje se svi pozivaju na interes građana i da se ne ponavljaju izbori, a atmosfera je bila toliko mučna da nismo mogli izabrati ni dva odbora koji imaju samo radni karakter. Imamo rok od 30 dana i predložio sam da sjednica održi kada se steknu uvjeti, a sada se nisu stekli, ocijenio je Mandić.

  Dodajmo još da je sjednicu započela predstavnica Ureda državne uprave Branka Živković, a nakon prisege vođenje je preuzeo Jasenko Ivanetić, vodeći s liste koalicije HDZ-a koja je dobila najveći broj glasova. U novom sazivu Vijeća sjedit će osam vijećnika s liste HDZ, HSS, SU, HSP dr Ante Starčević, HSLS , šest vijećnika HDSSB-a, četiri vijećnika s liste SDP, HSU, Zelena lista, dvoje vijećnika Hrvatskih laburista i jedan HNS-a. Umjesto HDSSB-ovih Zorana Vinkovića i Ivana Išasegija, izabranih na funkcije gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika, u Vijeće su ušli Zlatko Mezej i Robert Smješka. Inače, vijećnici danas nisu prihvatili ni prijedlog odluke o naknadi razlike plaće za dvojicu dogradonačelnika, između one koju primaju na svojim radnim mjestima i dogradonačelničke. Osam vijećnika bilo je ZA, i isto toliko Protiv, pa odluka nije donesena.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog