Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • “Davidova zvijezda i drvo života” – spomen na stradale logoraše

    komemoracija 13. Na đakovačkom Židovskom groblju održana je tradicionalna komemoracija žrtvama holokausta, odnosno sabirnog logora, koja je i ove godine okupila rodbinu stradalih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.
    Ovogodišnja komemoracija u znaku je spomen obilježja, odnosno skulpture koja je postavljena na ulazu u groblje, a čija autorica je Dina Merhav, izraelska umjetnica, inače podrijetlom Vinkovčanka.
    skulptura Skulptura je od željeza, a simbolizira Davidovu zvijezdu, “kao ulimativni znak Židova, te drvo života, kao znak preživljavanja,” pojasnila je autorica.
    Sudionike komemoracije pozdravio je dr. Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije židovskih općina Hrvatske koji je tom prigodom posebno istaknuo specifičnost đakovačkog židovskog groblja na kojemu su, kako je rekao, “zahvaljujući hrabrosti grobara, sačuvana imena stradalih u sabirnom logoru”.
    Osim umjetnici, Kraus je zahvalio i Ministarstvu kulture, Gradu Đakovu, tvrtki Rade Končar gdje je skulptura izrađena i Židovskoj općini Osijek, a u realizaciju je bio uključen i Muzej Đakovštine.

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog