Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Juraj Tordinac – zlatnik hrvatskog romantizma”

  Projektom učenika Srednje strukovne škole Antuna Horvata pod nazivom “Gdje bogate njive plode…”, prema stihu pjesme Jurja Tordinaca, danas je počelo obilježavanje 200. obljetnice rođenja tog hrvatskog pjesnika čiji pjesnički opus i nije toliko poznat. Naime, poznatiji je kao dugogodišnji tajnik biskupa Josipa Jurja Strossmayera, ističe ravnatelj škole Mirko Ćurić. Učenici i profesori su svojim radionicama nastojali oslikati ne samo Jurja Tordinca, nego i vrijeme u kojem je živio od 1813. do 1893. godine, a uključile su se razne struke, naglasio je Ćurić.
  Uz prigodni glazbeni program, održan je i stručno znanstveni skup na kojem su govorili književni teoretičari Ružica Pšihistal, Sanja Jukić i Goran Rem koji je za Tordinca rekao da je među prvima objavljivao u Danici, ali da ga je “ekonomija života odvela drugim putem, odnosno prihvatio je poziv biskupa Strossmayera”.
  Nepostojanje Tordinčeve knjige razlog je što se o njemu danas malo zna kao pjesniku, ali i Krležin negativni stav o krugu pjesnika kojima je i Tordinac pripadao, pojašnjava Rem. “Mirko Tomasović je, razgrćući ono što je Krleža zakrilio, rekao da su tu zlatnici hrvatskog romantizma, a jedan od tih zlatnika je i Juraj Tordinac”, kazao je Rem.
  Govoreći o Tordincu velečasni Luka Marijanović istaknuo je da je on pripadao krugu đakovačkih Iliraca,čime se dokazuje da je Đakovo tada bilo u kulturnim zbivanjima Hrvatske itekako važno, što se, kako naglašava velečasni Marijanović, nedovoljno zna danas. Podsjetio je da je Tordinac, kao Strossmayerov tajnik, bio vrlo zauzet različitim obavezama, među kojima je bila i isplata radnika koji su gradili đakovačku katedralu.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog