Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Osnovana Udruga civilnih žrtava Domovinskog rata

  U Đakovu je jutros i službeno osnovana Udruga civilnih žrtava Domovinskog rata, kojih je na području Đakovštine 23. Na osnivačkoj skupštini u Maloj gradskoj vijećnici usvojen je Statut i donesena odluka o upisu u registar udruga. Za predsjednicu je izabrana Marijana Adrić, dopredsjednice će biti Kata Matas i Ana Pile, članica Predsjedništva Marija Gregić, a tajnik Josip Pile. Predsjednica Marijana Adrić naglasila je kako će se boriti da se te žrtve ne zaborave.
  – To su bili ljudi koji nisu nosili puške i ničim sudjelovali u Domovinskom ratu, a na žalost, od naše države su zaboravljeni. Mi to ne želimo i borit ćemo se da oni koji su počinili zločine, za njih budu i kažnjeni, poručila je novoizabrana predsjednica.
  Borbu za prava civilnih žrtava i kažnjavanje zločinaca, najavljuje i dopredsjednica Ana Pile, koja je također proživjela tragično iskustvo rata.
  – Ostala sam bez oca sa četiri godine, poginuo je na Ceteri od raketiranja. Mama se borila za nas, tražila svoja prava… gdje god da je došla, odbili su je… sada mi nastavljamo tu borbu, kazala je. Njezina majka, da tragedija bude veća, kasnije je preminula od bolesti, pa su djeca ostala sama, bez oba roditelja i ikakvih prava.
  Udruga je među svoje ciljeve, među ostalim, uvrstila i podizanje spomenika civilnim žrtvama Domovinskog rata s njihovim imenima, zajedničko obilježavanje grobova, aktivno sudjelovanje u predlaganju zakona o civilnim žrtvama i drugo. Time se nastavlja pravna bitka za civilne žrtve Domovinskog rata čiji status u Hrvatskoj ni do danas nije riješen, a prošle su i dvije godine otkako je, kako je podsjetio Pero Šola, Hrvatski obredni zdrug Jazovka, Krilo Đakovo, podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja odgovornih za stradavanje 23 civila s područja Đakovštine. Osnivanje udruge na početku skupa pozdravio je i gradonačelnik Zoran Vinković, a obratio se i predstavnik županije, dok je o razlozima osnivanja govorio i Miro Raspudić, predsjednik Udruge dragovoljaca Đakovštine.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog