Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Seljaci Đakovštine protiv zatvaranja ispostave Agencije

  Više od stotinu poljoprivrednika odazvalo se danas prosvjedu upozorenja zbog najave zatvaranja đakovačke ispostave Agencije za plaćanja u poljoprivredi. Prosvjed je organizirala Udruga Brazda, čiji predsjednik Matija Brlošić traži od Vlade da još jednom preispita odluku o zatvaranju ispostava. Upozorio je na oko tri tisuće poljoprivrednika koji će morati zbog različitih razloga često putovati u Osijek.
  Dopredsjednik Brazde Josip Tomičić predložio je da Agencija za plaćanje u poljoprivredi iz Zagreba preseli u Đakovo, u zgradu Mimoze koja je prazna i potpuno opremljena, kako Agencija ne bi, kako kaže, skupo plaćala najam prostora u Zagrebu.
  Seljaci su složni da će im preseljenje ureda u Osijek donijeti brojne probleme.

  Iz Agencije za plaćanje oglasili su se priopćenjem u kojem ističu da je “integracija regionalnih ureda Agencije obveza Hrvatske prema Europskoj uniji, odnosno jedan od kriterija za akreditaciju Agencije, što je uvjet za korištenje europskih poljoprivrednih fondova”. Agencija je dosad djelovala kroz 21 regionalni ured u županijskim centrima i 60 ispostava, što europski revizori smatraju neprimjerenim, odnosno da tako veliki broj izdvojenih lokacije predstavlja visok operativni rizik u pogledu informacijske i fizičke sigurnosti.
  Agencija će i dalje poslovati putem 21 regionalnog ureda u županijskim centrima, a poljoprivrednicima na raspolaganju ostaju i lokalni uredi Hrvatske poljoprivredne agencije i Poljoprivredne savjetodavne službe, čije lokalne ispostave ostaju na postojećim lokacijama.
  Fizički dolazak poljoprivrednika u regionalni ured Agencije nužan je samo jednom godišnje i to u slučaju promjene posjeda poljoprivrednog zemljišta, odnosno ažuriranja podataka u ARKOD-u, a sve drugo se može zatražiti  pisanim putem i dobiti natrag na isti način, tvrde u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi.

  Povodom najave zatvaranja 60 ureda Agencije za plaćanja u poljoprivredi širom Hrvatske oglasio se i gradonačelnik i saborski zastupnik HDSSB-a Zoran Vinković koji traži preispitivanje te odluke i analizu rada pojedinih ispostava koje, poput đakovačke, tvrdi Vinković, imaju opravdanost djelovanja.
  “Ukidanjem ispostava Agancije po hrvatskim gradovima i centralizacijom njezina rada u županijskim sjedištima Vlada i resorno ministarstvo poigravaju se a jedinim proizvodnim sektorom koji koliko-toliko odolijeva gospodarskoj kataklizmi”, tvrdi Vinković koji predlaže Vladi da umjesto ukidanja ovih ispostava ukine agencije koje su nikle kao gljive poslije kiše, a za koje se ne zna ni što rade.
  “Tragično je da su u zemlji koja postaje punopravnom članicom EU-a prvi na udaru poljoprivrednici”, zaključuje Vinković uz konstataciju da to ni ne čudi s obzirom da ova Vlada nema razvojnu strategiju hrvatskog sela i poljoprivredne proizvodnje.

  omentara

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog