Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Sve veće zanimanje mladih za uzgoj lipicanaca

  Sedamdesetak slavonskih uzgajivača lipicanaca okupilo se sinoć na edukativnom predavanju o povijesti uzgoja konja lipicanske pasmine koje je u restoranu Croatia turist održao dr. Mato Čačić.
  Organizator predavanja bio je Hrvatski savez udruga uzgajivača lipicanske pasmine konja, a cilj je upoznavanje s dugogodišnjom tradicijom uzgoja, ali i popularizacija, rečeno je na predavanju.
  “Četvrtina konja lipicanske pasmine u svijetu nalazi se upravo u Hrvatskoj, najstarija ergela je đakovačka, a najviše uzgajivača je upravo u Slavoniji, pa stoga i ne čudi naziv “slavonski lipicanski bazen” za privatni ili zemaljski hrvatski lipicanski uzgoj koji se udomaćio u svjetskim uzgajiivačkim krugovima,” istaknuo je Čačić uz napomenu kako je mehanizacija i industrijalizacija utjecala na prenamjenu lipicanaca.
  Među uzgajivačima je sve više mladih koje, kako ističu Ivan Vrbanić iz Petrijevaca i Danko Drobljank iz Vinkovaca, prije svega motivira ljubav prema konjima i nastavku tradicije uzgoja. Dodaju da ćeulazak Hrvatske u EU još više naglasiti vrijednost tog uzgoja.
  Osim predavanja, sinoć je predstavljena i Internet stranica Hrvatskog saveza udruga uzgajivača lipicanske pasmine konja.

  omentara

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog