Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Porez na imovinu je harač nad haračima, tvrdi Vinković

  “Porez na imovinu nova je pljačka hrvatskih građana”, poručio je s konferencije za novinare gradonačelnik i saborski zastupnik HDSSB-a Zoran Vinković nazvavši taj porez “haračem nad haračima”. “To nisu radili ni Turci ni komunisti”, kazao je pojasnivši da ni Linićeva mini porezna reforma, ni povećanje PDV-a nisu utjecali na punjenje proračuna i na gospodarski oporavak. “I dalje bilježi pad proizvodnje i bruto-društvenog proizvoda, pad standarda građana i osiromašenje jedinica lokalne i regionalne samouprave, a taj porez izum je sustava koji jedino u udaranju po džepu svih građana vidi izlaz iz krize”, naglasio je Vinković uz napomenu da ne postoje ni preduvjeti za uvođenje tog poreza jer Hrvatska nema sređen katastar i gruntovnice. Ti podaci sežu iz vremena Marije Terezije, kaže Vinković podsjetivši da su građani upravo kroz takve nekretnine štedjeli. Upozorio je također da prihodi od tog poreza, s obzirom da zamjenjuje komunalnu naknadu, ne smije ići državi, nego lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Upozorio je također da su predviđeni iznosi tri do četiri puta veći nego sadašnje komunalne naknade za objekte u kojima se stanuje.
  Isto tako, podsjetio je da je Ustavni sud već jednom srušio oporezivanje nekretnina koje se ne koriste. Osim toga, država, odnosno porezna uprava nije ni u stanju objektivno procijeniti vrijednost tih nekretnina, a komplicirana je i razrada stopa.
  “Ovo je prije svega socijalni udar na 90 posto građana i tu Liniću i Vladi ne može pomoći ni ova igra i spin koji se odnosi na smanjenje ministarskih plaća”, zaključio je Vinković uz konstataciju da Hrvatsku iz krize mogu izvući samo smanjenje poreznih stopa i fiskalna decentraizacija, a ne dodatno opterećenje.

  omentara

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog