Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Hrvatske šume i Sunčane šume odbacuju tvrdnje Zelene liste

  U priopćenjem pod nazivom “Misa za slavonske šume”, koje potpisuje predsjednik Goran Augustinović, đakovačka podružnica Zelene liste izražava zabrinutost za budućnost šumskih površina na području sjeverozapadne Đakovštine.
  Pozivajući se, kako navodi Augustinović, na brojne pozive zabrinutih mještana, lovaca, ribolovaca i drugih zaljubljenika u prirodu i slavonsku šumu iz Paučja, Breznice i Ovčare, a koji strahuju za opstojnost šumskih površina i raznolikost krajobraza u širem području oko jezera Borovik, čelnici Zelene liste tvrdi se da se na tim terenima “provodi prekomjerna, čista sječa koja graniči s pustošenjem šumskog staništa s trajnim posljedicama, te da se i raspolaganje dijelom drvne mase ne provodi sukladno zakonskom rješenju”.
  “Konkretno ovdje ne prozivamo ni Hrvatske šume ni Sunčane šume, nego cijelo područje, a tko točno siječe to će inspekcija utvrditi”, pojasnio je u izjavi za naš Radio Augustinović. Dodaje da ih još više zanima provodi li se pošumljavanje u skladu sa zakonom.
  Stoga će, kaže, utemeljenost navoda zabrinutih građana utvrditi djelatnici šumarske inspekcije kojoj će se čelnici đakovačke podružnice Zelene liste obratiti.
  U Hrvatskim šumama, kako pojašnjava Boris Ljubojević, voditelj Uprave šuma Podružnice Osijek, odbacuju tvrdnje o prekomjernoj sječi na području kojim gospodare.
  “Sječa je gospodarska djelatnost propisana Osnovom gospodarenja gospodarskom jedinicom za državne šume i Programom gospodarenja za privatne šume, a koje odobrava Ministarstvo poljoprivrede. Osnova i Program se donose za desetogodišnje razdoblje, a godišnjim planom gospodarenja uređuje se dinamika radova koja, između ostalog, uključuje sječu i podizanje šume. Ne provođenje Osnove gospodarenja predstavlja prekršaj kažnjiv po Zakonu o šumama, dakle, ukoliko ne bi posjekli i podigli mladu šumu bili bismo odgovorni i, naravno, kažnjeni, a izvršenje radova kontrolira putem redovite inspekcije Ministarstvo poljoprivrede”, pojašnjava u svojoj izjavi Ljubojević.
  Sličan odgovor dobili smo i od Leonarda Kerete, voditelja šumskog gospodarstva poduzeća “Sunčane šume”.
  “Poduzeće Sunčane šume d.o.o. gospodari šumama i šumskim zemljištem u vlasništvu Đakovačko-osječke nadbiskupije prema četiri važeća Programa gospodarenja, odobrenih od nadležnog ministarstva. Programi gospodarenja su temelj za gospodarenje šumama, propisuju smjernice i radove na šumskim površinama”, navodi se u priopćenju uz konstataciju da su radovi u šumama Đakovačko-osječke nadbiskupije napravljeni u skladu sa Zakonom o šumama i pravilnicima koji proizlaze iz tog zakona.
  Ističe se također da su provedeni radovi u šumama Đakovačko-osječke nadbiskupije kontrolirani od institucija nadležnih za obavljanje šumarskih radova i vlasnika šume – Đakovačko-osječke nadbiskupije.
  “Tvrdnje navedene u dopisu za javnost „MISA ZA SLAVONSKE ŠUME“ odbacujemo kao nepravedne iz razloga što svojim radom želimo i dokazujemo provođenje svih postulata šumarske struke”, zaključuje se u priopćenju voditelja šumskog gospodarstva Sunčanih šuma Leonarda Kerete.

  omentara

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog