Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Vinković: Građani i tvrtke gradu duguju 32 milijuna kuna!

  Osim državi, koja svoj dug namjerava bar dijelom utjerati objavom liste dužnika, gospodarski subjekti i građani duguju i jedinicama lokalne samouprave, pa i mnogi gradovi muku muče s naplatom svojih potraživanja. S obzirom da su ta dugovanja zaprimila zabrinjavajuće iznose, neki, poput zagrebačkog gradonačelnika, pozivaju dužnike da podmire samo glavni dug, bez zaračunavanja kamata – jer će to omogućiti, kako ističu, normalno funkcioniranje i servisiranje obaveza grada.
  O situaciji u gospodarstvu, ali i onoj u kojoj se nalaze građani govore i ukupna potraživanja Grada Đakova koja su se, kako doznajemo od gradonačelnika Zorana Vinkovića, popela na 32 milijuna kuna. Najveći dio tog duga, čak 12,2 milijuna kuna odnosi se na komunalnu naknadu, 5,2 milijuna za komunalni doprinos, 1,3 milijuna dug za ljetne terase, 2,7 milijuna porez na tvrtku, 730.000 porez na potrošnju, 390.000 naknade za priključak vode i odvodnje, dok potraživanja za zemljište iznose oko milijun kuna, a 3 milijuna su potraživanja na temelju otplate stanova na kojima postoji stanarsko pravo, pojašnjava gradonačlenik.
  Bez obzria na najnovije mjere Ministarstva financija, Grad Đakovo je još ranije omogućio dužnicima, kako gospodarskim subjektima, tako i građanima, da svoja dugovanja podmire u obročnim otplatama jer taj problem, tvrdi gradonačelnik, nije prisutan od jučer. Gospodarski subjekti svoj dug, ali bez zaračunavanja zateznih kamata, plaćaju obročno čak dvije do tri godine, a na sličan način omogućeno je i građanima da podmire dug za komunalnu naknadu. Te mogućnosti postoje i za plaćanje komunalnog doprinosa jer je grad, kako navodi gradonačelnik, svjestan situacije u kojoj se nalaze građani. Isto tako, podsjeća da na raspolaganju ima i “oštrije mjere” za naplatu duga, ali ih, upravo zbog teške gospodarske situacije, velikog broja nezaposlenih i niskih plaća, ne želi aktivirati.
  “No, i građani i tvrtke moraju shvatiti da je njihov dug obaveza koju moraju platiti, jer će se samo na taj način omogućiti normalno punjenje proračuna koje je sada tek na 30 posto. Nerealno je u ovoj situaciji očekivati da će se proračun realizirati u planiranom iznosu od 88 milijuna kuna “, kaže Vinković očekujući da će to biti oko 40 milijuna. “Poteškoća će biti, plaće i doprinosi će biti osigurani, a ja kao gradonačelnik imam pravo odlučiti kome uskratiti sredstva i koje će investicije ići, a koje ne”, zaključuje uz konstataciju da u ovome trenutku nema razloga za rebalansom, niti drastičnim mjerama. Dodaje, međutim, da će se mnogi gradovi i općine naći u vrlo teškoj situaciji nastavi li se ova gospodarska kriza. Zamjera državnoj vlasti što je umjesto najavljene fiskalne decentralizacije svojom mini poreznom reformom još više otežala poziciju jedinica lokalne samouprave.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog