Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • I učitelji ostaju bez posla!?

  Trend smanjenja broja učenika, koji je sve izraženiji iz godine u godinu, mogao bi na početku sljedeće školske godine dovesti i do tehnološkog viška, ali i negodovanja roditelja osnovnoškolaca. U Osječko-baranjskoj županiji, nakon što je Ministarstvo prosvjete, kako doznajemo od Josipa Mandurića, voditelja županijskog Stručnog vijeća ravnatelja osnovnih škola, odbilo dati suglasnost na planirani broj odjeljenja u 15 osnovnih škola ostaju upitna radna mjesta za dvadesetak prosvjetnih radnika. Uskraćivanje suglasnosti objašnjava se uštedama, a među školama kojima je odbijena suglasnost je i pet s područja Đakovštine.
  Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića umjesto planirana 4 odjeljenja prvog razreda upisat će tri, Nazorova umjesto 3 dva odjeljenja prvoškolaca, u Ćolnićevoj školi nedostatan je broj učenika za sedmi razred i Područnu školu Kuševac, u Strizivojni za četvrti razred, a za Osnovnu škole Drenje sporna je Područna škola u Slatiniku Drenjskom.
  Ranijih godina, i pored smanjenog broja učenika, Ministarstvo je odobravalo upis više odjeljenja, pojašnjava Mandurić, pa je Stručno vijeće ravnatelja osnovnih škola uputilo dopis Ministarstvu prosvjete u kojem se ukazuje na moguće posljedice takve odluke.
  Pojašnjenje MInistarstva prosvjete još uvijek očekujemo, a iz Odsjeka za prosvjetu Ureda državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji izvijestili su nas da će bez posla ostati najmanje pet učitelja razredne nastave, od kojih je troje s područja Đakovštine.
  Što se tiče premetne nastave, bez posla će ostati, kako se navodi u odgovoru, djelatnici u šest škola i to razmjerno satnici po predmetima. Uskrata samo jednog sedmog razreda u Ćolnićevoj školi u Đakovu znači po pet sati manje hrvatskog i engleskog jezika, četiri sata manje matematike, po dva sata manje biologije, fizike, kemije, povijesti, zemljopisa, informatike i vjeronauka, te po jedan sat manje likovne, glazbene i tehničke kulture, te dva sata manje tjelesne kulture. Na tu satnicu treba dodati i dva sata razredništva, te po sat dopunske i dodatne nastave i sat izvannastavnih aktivnosti, upozoravaju iz Ureda države uprave.
  Iako će biti proglašeni tehnološkim viškom, učiteljima, kako pojašnjava voditelj županijskog Stručnog vijeća ravnatelja osnovnih škola, ipak, ne prijeti otkaz. Oni će naime, kako ističe, ostati u sustavu i imaju prednost pri zapošljavanju.
  Ponavljanje ovakvih situacija uoči početka nove školske godine može spriječiti tek veći broj djece, a ove su godine u Osječko-baranjskoj županiji prvi put nakon nekoliko godina negativnog trenda upisana 62 učenika više, što je možda dobar znak.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog