Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Prekograničnom suradnjom i sredstvima EU do vlastitog prostora

  Kulturno-umjetničko društvo Gorjanac iz Gorjana jedno je od rijetkih, ako ne i jedino u okruženju, koje je zahvaljujući prekograničnoj suradnji s mađarskim gradom Mohačom apliciralo za sredstva Europske unije. Riječ je o projektu adaptacije zgrade starog mlina koja već 45 godina zjapi prazna i propada, dok istodobno KUD nema svojih vlastitih prostorija, pojašnjava predsjednik Darko Kelava. Grad Mohač u projektu sudjeluje s običajem “buša” mađarskih Hrvata.
  Ukupna vrijednost projekta je 400 tisuća eura s tim da hrvatskoj strani pripada 250.000, a od tog iznosa 100.000 je namijenjeno za obnovu objekta starog gorjanskog mlina. Preostali dio novca utrošio bi se na prekograničnu suradnju općina, gradova, županija i društava.
  Sredstva namijenjena KUD-u Gorjanac bit će utrošena za saniranje krovišta starog mlina, uređenje pročelja, te triju etaža uz dogradnju još jednog prostora s dvorišne strane. Prva etaža starog mlina s oko 120 četvornih metara bit će namijenjena KUD-u, pojašnjava predsjednik Kelava. “Tu će biti prostorija za uvježbavanje programa, za razne radionice i seminare, dobit će se i tri ureda, prostorija za sastanke, za pohranjivanje opreme i instrumenata i prostor za etno postav”, dodaje predsjednik KUD-a.
  Ostali prostor moći će se koristiti i za realizaciju drugih programa iz projekta prekogranične suradnje, za smještaj gostiju, odnosno kao hostel, te razvoj turizma, ambiciozno najavljuje Kelava uz napomenu da je projekt nominiran putem Regionalne razvojne agencije. Konačna ocjena projekta očekuje se krajem godine i veliki su izgledi, uvjeren je Kelava, da će dobiti zeleno svjetlo administracije EU.
  Već dosad je u pripremu dokumentacije utrošeno 60 tisuća kuna, a svi ti planovi samo su nastavak intenzivnih aktivnosti koje su uslijedile nakon što je njihov običaj ljelja upisan u Unescov registar nematerijalne svjetske baštine.

  omentara

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog