Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Prka:Političko partnerstvo za Slavoniju preduvjet gospodarskog razvoja

  Pozivom nadbiskupa Marina Srakića na zajedničko djelovanje i odgovornost za razvoj Slavonije i Baranje počeo je 16. susret s djelatnicima u političkom životu s područja istočne Hrvatske što ga već tradicionalno organizira Đakovačko-osječka nadbiskupija.
  Govoreći u uvodnom izlaganju o planiranju strateškog razvoja kao preduvjetu gospodarskog oporavka, Božo Prka, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb, podsjetio je da Slavonci i Baranjci čine 20 posto hrvatske populacije, ali da sudjeluju sa svega 13 posto u BDP-u.
  «Slavonija i Baranja s udjelom od samo 49.000 kuna po glavi stanovnika i sa stopom nezaposlenosti od 29,3 posto relativno je najnerazvijenija regija u Hrvatskoj», naglasio je Prka upozorivši i na činjenicu da se u proteklih deset godina broj stanovnika u toj regiji smanjio za 10 posto.
  «Odlaze oni koji su traženi, mladi i obrazovani koji ne vide perspektivu u Slavoniji i Baranji», kazao je Prka upozorvši da će takvo stanje ostati sve dok se ne postigne političko partnerstvo za razvoj Slavonije, dok god se ne napravi dugoročna strategija s jasnom vizijom kakav razvoj je moguć i ostvariv, te dok god se u gospodarskom smislu bude na razini proizvodnje sirovine, odnosno pšenice, kukuruza, svinjskog mesa i mlijeka.
  «Slavonija svoju šansu vidi u korištenju postojećih potencijala, vodnih resursa, nezagađene zemlje, korištenju obnovljivih izvora energije, izgradnji prerađivačkih kapaciteta za poljoprivredne proizvode, brendiranju svojih proizvoda, ulaganju u istraživanja, te jačanju malih i srednjih poduzeća»,sugerirao je predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb. Isto tako, naglasio je, Slavonija i Baranja mora iskoristiti svoj kapacitet lobiranja koji ne smije biti stranački. «Slavonski političari moraju zaboraviti stranačke razlike kada je u pitanju zalaganje za Slavoniju i Baranju, moraju surađivati sa središnjom vlašću jer se samo tako mogu realizirati projekti, posebno oni koji se naslanjaju na EU», zaključio je Prka podsjetivši da se to vrlo uspješno radi u drugim hrvatskim regijama.

  1 komentar

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog