Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Ministrica kulture na Dionizijevu festivalu

  Sudionike 5. Dionizijeva festivala, čiji se glumački dio od subote do utorka održava u Đakovu, sinoć je pozdravila ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić.
  Neposredni povod bila je premijera filma “Božidar Violić- u znaku blizanaca” čiji autori su Helena Sablić Tomić i Davor Šarić. Riječ je o dokumentarnom biografskom filmu o poznatom kazalištarcu Božidaru Violiću, suprugu, ministrice kulture. No, film je snimljen, kako je uoči premijere izjavila Helena Sablić Tomić, prije nego je ona postala ministrica.
  U svom obraćanju uoči prikazivanja filma minsitrica kulture istaknula je da prati razvoj Umjetničke akademije Osijek koja, kako je rekla, sve više postaje mjesto ne samo umjetničkog obrazovanja, nego “sve više i više širi društveni učinak gdje umjetnost postaje dio svakodnevnog života i način na koji žive mjesta u kojima se Dionizijev festival održava”.
  Studentima koji su stigli iz 11 zemalja, odnosno 16 različitih umjetničkih akademija, ministrica kulture uputila je zahvalnost jer su se “odlučili baviti poslom koji nije na cijeni i jer su odlučili svjesno biti na margini zato jer se s margine uvijek bolje vidi”.
  Podržala je projekt Dionizijeva festivala zbog, kao je rekla, kreativnosti i strasti koja proizlazi iz te kreativnosti, ali i “kritičnosti koja odjeljuje od života u koji smo ukalupljeni i koji pomaže da sebe postavimo prema stvarnim vrijednostima, a to su ono što mislimo, želimo i ono što u umjetničkim djelima biva proizvodimo”. Posebno je naglasila lutkarstvo koje je postalo umjetnost za ljude svih dobi.
  Tijekom svog boravka u Đakovu ministrica kulture najavila je da će njezino minisitarstvo financijski nastaviti pomagati projekte u manjim sredinama. “To je rezultat vrlo jasne strategije kulturne politike koja nije usmjerena samo na jednokratni elitni događaj, nego želi u ovim prostorima, kojima treba velika pomoć, a imaju nevjerojatnu kreativnu energiju sami po sebi, da zapravo tu, s našom možda i skromnom pomoću, možemo napraviti puno više nego u ovim modelima koji su se na neki način i potrošili”, kazala je ministrica podržavši i projekt obnove Strossmayerova trga u Đakovu.

  Razgovor s ministricom kulture objavit ćemo u sutrašnjoj emisiji “Izravno” u 14,05.

  Sadržaji Dionizijeva festivala nastavljaju se i danas dnevnim radionicama, a u večernjim satima na programu su studentske predstave. U 19 sati u velikoj dvorani DVD-a predstavit će se Akademija dramskih umjetnosti iz Zagreba, u 20 sati u kinu je na programu predstava Umjetničke akademije iz Osijeka, u 21 sat predstava je Dramskog odjela Umjetničkog fakulteta iz Istanbula, a u 22 sata predstavit će se studenti iz Velike Britanije.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog