Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Tri Slavonca u Vladi, ministar poljoprivrede najavljuje podršku stvarnim poljoprivrednicima

  U novoj Hrvatskoj vladi, koju je danas predstavio premijer Zoran Milanović,  trojica su Slavonaca; ministar poljoprivrede je Tihomir Jakovina iz Bukovlja kod Slavonskog Broda , ministar graditeljstva je Ivan Vrdoljak iz Osijeka, a ministar hrvatskih branitelja je Predrag Matić Fred iz Vukovara.

  U ekskluzivnoj izjavi za naš Radio novi ministar poljoprivrede Jakovina najavio je da će nova vlast posvetiti posebnu pozornost proizvodnji hrane i potencijalima koje u tom smislu ima Slavonija. Prve poteze ministar Jakovina najavljuje nakon što se upozna s aktualnim stanjem koje nasljeđuje u tom resoru, odnosno preuzetim obavezama, te nakon što formira najbliži tim suradnika. “Najavljujem rad, red, odgovornost i transparentnost  u radu Ministarstva poljoprivrede  i  pružamo ruku suradnjie svim udrugama i strukovnim organizacijama i komorama i svima koji mogu doprinijeti buđenju potencijala hrvatske poljoprivrede”, poručuje na početku mandata ministar Jakovina. 

  Među najbližim suradnicima u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva bit će još Slavonaca,najavljuje  novi ministar za kojega je ova funkcija, kako kaže,  veliki izazov ne  samo politički i stručni, nego i životni. “Doboro poznajem problematiku, cijeli pristup prema proizvođačima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i tvrtkama je  bio sta krivo postavljen, tako da ćemo iznaći modele i načine da stavimo sve potencijale u razvoj agrara”, tvrdi Jakovina. Pri tome se misli na sustav poticaja i subvencija, gospodarenje poljoprivrednim zemljištem, obrazovnu strukturu, udruživanje poljoprivrednih proizvođača u zadruge, klastere i druge interesne udruge radi lakšeg istupanja na tržištu, pojašnjava novi ministar poljoprivrede pribojavajući se jedino mogućih dugova koji su mu ostavljeni u ministarstvu.

  Novi ministar poljoprivrede upozorava da unazad nekoliko godina poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj ne raste, nego stagnira, pa već sada najavljuje kontrolu utrošenih poticaja kako bi ih dobili oni koji stvarno proizvode, a planira i poljoprivredno zemljište staviti u funkciju sveopćeg razvoja jer je, s obziroma na stanje u globalnom gospodasrtvu,  jedino proizvodnja hrane sigurna proizvodnja, a upravo na tom planu Hrvatska i Slavonija imaju velike potencijale.  

  Lideri seljačkih udruga smatraju da su  pred novim ministrom poljoprivrede veliki izazovi  i veliki problemi.  Predsjednik Brazde Matija Brlošić očekuje da će ministar poljorpivrede nastaviti  započeti posao oko Đakvoštine i isplate poticaja.

  Za Antuna Lasla, predsjednika Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje,  novi ministar poljoprivrede potpuno je novo ime. “Neće mu biti lako, problemi su veliki u poljoprivredi, poticaji nisu isplaćeni i to tražimo pod hitno”, poručuje mu Laslo.

  omentara

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog