Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Polnoćka u đakovačkoj katedrali – Božić je nada

  Veliki broj vjernika i noćas je pohodio mise polnoćke. Najposjećenija je svakako bila polnoćka u đakovačkoj katedrali, gdje je misno slavlje predvodio nadbiskup Marin Srakić, osvrnuvši se u svojoj homiliji na sve veću osamljenost čovjeka i osjećaj praznine, unatoč sveukupnim dosezima tehnologije i civilizacije.

  Rekavši kako je Božić blagdan i događaj nade, nadbiskup je izjavio kako u suvremenoj i snažno posvjetovnjačenoj kulturi izrazi kao što su spasenje i nada postaju sve nerazumljiviji. “Suvremeni čovjek živi u neobičnoj i u mnogočemu proturječnoj situaciji. S jedne strane upada u zamku i cijeni samo svoje uspjehe, misli samo na ono neposredno, ne razmišljajući o budućnosti, a s druge strane, kad uspije odvratiti pogled od svojih uspjeha i zaći u dubinu svoga bića, otkriva silnu čežnju nade. Suvremeni čovjek pouzdaje se u napredak smatrajući da on može snažno poboljšati kvalitetu života. No, mnogo puta se pokazalo da čovječanstvo, uza sav napredak, nije u stanju pronaći oblike međunarodnog suživota koji bi poštovali dostojanstvo svakoga čovjeka. Što više, promatrajući povijest, zaključujemo da s vremenom nacionalni problemi dobivaju svjetske i planetarne razmjere. Ni međunarodne organizacije i institucije ne uspijevaju riješiti cijeli spektar problema od ekonomskih i socijalnih do sigurnosnih. Naprotiv, problemi su sve dublji, što ne čudi, jer je riječ o etičkoj krizi društvenoga života”, izjavio je nadbiskup u homiliji.

  Suvremeni čovjek, premda dobro organizirana života, na životnom putu ne pronalazi konačni odgovor koji omogućuje susret s beskrajnim, što izaziva osjećaj života u zlatnom kavezu, pa ostaje razočaran i pita se je li nada tek pusta tlapnja te da upravo blagdan Božića jamči da postoji nada koja ne postiđuje te da postoji sigurno uporište, sadržaj i cilj ljudske nade, a to je Isus Krist.

  Kršćanska nada uključuje izgradnju budućnosti bolje nego što je sadašnjost, ona je dar, ali i obveza, poručio je nadbiskup.

  1 komentar

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog