Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Na Germovšekovoj “Svinjokolji” krvi do koljena

  “Figuracija, kolorit, krvi do koljena”, tim je riječima Borislav Bijelić, ravnatelj Muzeja Đakovštine predstavio izložbu đakovačkog akademskog slikara Ivana Germovšeka koja je, pod nazivom  “Svinjokolja” , namjerno postavljena i otvorena na dan kada je bivša država slavila svoj Dan republike, 29. studeni. Taj dan, podstjeio je Bijelić, mnogi su u Slavoniji i koristili za sinjokolju, stoga  ova izložba, osim svoje umjetničke dimenzije, ima i političku  jer se događa u vrijeme kada Hrvatska očekuje ulazak u EU u kojoj   nekadašnjih slavonskih svinjokolja   neće biti.

  “Na svojim slikama  velikog formata iz ciklusa “Svinjokolja”  Germovšek je kroničar, on ne zauzima stranu”, istaknuo je Bijelić, a otvarajući izložbu i dogradonačelnik Ivica Mandić je podsjetio na nekadašnje značenje svinjokolje u Slavoniji, a posebno u Đakovštini.

  “Još od djetinjstva fasciniran sam svinjokoljom i samo sam hito to prenijeti na platno”, pojasio je  u izjavi za naš Radio  sam autor. Kaže da tu nema nikakve skrivene poruke, no svjestan je da slike, zbog svog za umjetnost neoobičnog motiva, ali i svoje plastičnosti, uvjerljivosti i brutalnosti,  mogu izazavati različite reakcije.  No, ne boji se tih  reakcija, pa će, kako najavljuje, tu izložbu pokušati  pripremiti i u Zagrebu.

  Osim vrlo uvjerljive  atmosfere svinjokolje na Germovšekovim slikama, taj ugođaj domaćini su, jednako uvjerljivo,    posjetiteljima približili  i ponudom na stolu, odnosno čvarcima, krvenicom….

  omentara

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog