Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Nakon burne sjednice nezadovoljni ratari krenuli traktorima prema kući predsjednika GV u Budrovce

  Buran je bio večerašnji završetak rasprave  na sjednici Gradskog vijeća koje je većinom od 11 glasova koalicijske većine i  uz glas vijećnika HSP-a   donijelo odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Đakova.

  Protiv te odluke glasovalo je šest vijećnika HDZ- a i HSS-a.  Nakon toga nezadovljni ratari, koji su cijelo vrijeme bili nazočni na sjednici, a koji su uoči početka zasjedanja Vijeća  traktorima blokirali promet na kružnom toku, odlučili su na poziv Vladimir Grizelja  krenuti prema Budrovcima, odnosno kući predsjedenika Gradskog vijeća i predsjednika Povjerenstva za zemlju Tomislava Vukovića. Grizelj tvrdi da je Vijeće donijelo nepravednu i nezakonitu odluku koja će sljedećih 20 godina negativno utjecati na život brojnih ratara.

  Samom glasovanju o odluci o zakupu zemlje  prethodila  je također burna reakcija nezadovoljnih ratara.

  No, ništa mirnija atmosfera, na trenutke, nije bila ni između vijećnika, a vrhunac je bio nakon što je vijećnik HDZ-a Ivan Pološki u svojoj raspravi naglasio da je Povjerenstvo dijelilo zemlju po kriterijima koji nisu zakoniti, odnosno da su zadovoljeni, kako je rekao, oni koji su bili bliže vatri, te da je Povjerenstvo radilo u stilu komesarijata, što je izazvalo burnu reakciju SDP-ova vijećnika Damira Tomića . Tomića je posebno pogodila opaska  Ivana Pološkog da o “moralu govori netko tko na sjednici komesarijata govori o zapošljavaju rodbine”.

  “Smeće jedno”, poručio mu je nakon toga Tomić, koji se, međutim,  kasnije i ispričao zbog toga, pa su se tenzije smirile.

  Brojne primjedbe oporbenih vijećnika, ali i nazočnih ratara predsjednik Povjerenstva odbacio je kao neutemeljene, a za sve opravdane gradonačelnik Zoran Vinković je rekao da će biti ozbiljno razmotrene u žalbenom roku koje je Vijeće izglasalo zajedno s odlukom o zakupu. “Odluka o zemlji možda nije pravična u svakom pojedinom slučaju, ali je temeljena na zakonu”, istaknuo je Josip Matkov, vijećnik SDP-a, dok se Ivica Mandić u ime HNS-a zahvalio stočarima koji su se, kako bi zemlje bilo dosta za sve, odrekli prava na maksimum koji im je pripadao po broju uvjetnih grla.

  Osim o zemlji, vijećnici su vodili i dugu i oštru raspravu o samom dnevnom redu, odnosno o prijedlogu HDZ-ova vijećnika Gorana Solde da se na dnevni red uvrsti i izglasavanje odluke o jednokratnoj novčanoj pomoći od po tisuću kuna radnicima Đakovštine.

  Optuživši HDZ za lažnu brigu o radnicima gradonačelnik Zoran Vinković rekao je da takva odluka nije u nadležnosti Gradskog vijeća i da je u suprotnosti sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o neposrednom izboru gradonačelnika.

  Ni nakon stanke nije postignut kompromis, HDZ i HSS su inzistirali da se ta točka uvrsti u dnevni red što je većina odbacila. Umjesto toga, prihvaćen je prijedlog da se na dnevni red uvrsti i točka o situaciji u Đakovštini dd u stečaju.

  omentara

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog