Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Župan proglasio elementarnu nepogodu

  Iako je posljednja kiša donijela tridesetak litara po četvornom metru i time donekle ublažila stanje, suša uzima sve više maha u Slavoniji. Posljedice su najočiglednije na soji, koja nije dobila potrebnu vlagu u cvatnji, pa je izostalo formiranje mahuna i zrna u mahunama, ističu stručnjaci, a potvrđuju to i poljoprivrednici.  “Teško je reći koliko će biti umanjeni prinosi, bit će to znantno, a na soji i više od 30 posto”, tvrdi Antun Laslo.  Štete su i kod suncokreta jer je izostala vlaga kod nalijevanja zrna, pojaanjava Laslo. “Neke sorte kukuruza lakše su podnijele visoke temperature i toplotni udar, pa će prinos biti šarolik, a posebno će izostati na onim površinama na kojima su izostale agrotehničke mjere”, dodaje Laslo. 

  Suša je ostavila traga i na povrtnim kulturama, pa je zbog ukupnog stanja  župan Vladimir Šišljagić proglasio elementarnu nepogodu od suše za sve jedinice lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji.

  Procjenjuje se da je šteta veća od 400 milijuna kuna, a najviše su stradali kukuruz, soja, šećerna repa, suncokret i povrće. Župan, kako je istaknuo na konferenciji za novinare, smatra da će ova elementarna nepogoda izazvati dodatni poremećaj na tržištu poljoprivrednih proizvoda.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog