Dvadeset ugostiteljskih objekata iz Osijeka, Đakova, Baranje i Našica uključilo se u nacionalni projekt „Okusi hrvatske tradicije“, kojim se potiče očuvanje, promocija i razvoj gastronomske baštine hrvatskih regija. Po prvi put u projekt su uključeni i restorani s područja Osječko-baranjske županije, koji su time dobili oznaku „Okusi tradicije Slavonije i Baranje“. Time su postali dio mreže nacionalnih nositelja standarda koji jamče autentičan doživljaj lokalne kuhinje i tradicijskih jela.
Partneri projekta su Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma i sporta, a u provedbi sudjeluje 14 županijskih turističkih zajednica. Glavni cilj projekta je označavanje ugostiteljskih objekata koji pružaju izvorni gastronomski doživljaj temeljen na domaćim namirnicama, tradicionalnim receptima i očuvanju lokalnih običaja. Turistička zajednica Osječko-baranjske županije priključila se projektu ove godine te je s čak 20 restorana, odmah postala županija s najvećim brojem objekata u projektu, čime je potvrđena važnost i kvaliteta slavonske i baranjske kuhinje na nacionalnoj razini.
Restorani uključeni u projekt bit će označeni prepoznatljivom pločom s logotipom i oznakom „Okusi tradicije Slavonije i Baranje“, a njihova obveza je sudjelovanje u manifestaciji „Dani okusa hrvatske tradicije“, koja se ove godine održava od 14. do 30. studenoga, u više od 120 restorana diljem Hrvatske.
Foto: OBŽ