Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Slavonija u niskom startu čeka početak svinjokolja”

  Slavonija u niskom startu čeka objavu odluke o početku svinjokolja, doznajemo od Gorana Janče, predsjednika Udruge svinjogojaca Osječko-baranjske županije.

  „U petak je bilo izglasano u EU, naša delegacija je prezentirala krizni plan koji je jednoglasno prihvaćen. Ovoga trenutka se čeka objava u službenom glasilu EU i čim to bude objavljeno, ako to bude u tijeku današnjeg dana objavljeno, ja mislim da se sutra kreće sa svinjokoljama, a ako to bude sutra objavljeno, onda preksutra. Za sada ne želim uopće razmišljati što bi moglo pokvariti taj plan, ali evo čisto u niskom startu svi svinjogojci čekaju tu odluku tako da se do Božića i Nove godine ovaj dio i tradicionalne svinjokolje i klanja prasadi na gospodarstvima za vlastite potrebe obavi. Nadam se da će to biti danas u tijeku dana, bio sam i u kontaktu s državnim tajnikom i s ministricom tako da i oni isto očekuju službenu objavu i čim to bude službeno objavljeno u glasilima EU, odmah ide i naša naredba”, najavljuje Jančo ističući da bi početak svinjokolja utjecao i na stanje na tržištu.

  „Svaki dan odgađanja naravno da utječe na opskrbu, htjeli bi da se to što prije, mi smo htjeli i ranije, međutim, znamo zbog objektivnih okolnosti to nije bilo dozvoljeno i evo, svi se nadamo da ćemo još stići taj dio neke i tradicije obaviti na našim gospodarstvima i onaj dio Božića i pripremiti se s tradicionalnim našim jelovnicima”, pojašnjava Jančo.

  Isto tako, mogu se očekivati i korekcije cijena, dodaje predsjedanik Udruge svinjogojaca Osječko-baranjske županije.

  „Za sada cijene su nešto otišle gore, ja se nadam, ako bi se taj dio otvorio da bi moglo biti u nekoj budućnosti i blagog pada cijene što se tiče svinjetine u maloprodaji. U ovome trenutku najviše je poskupjela prasetina, naše tri županije koje su najveći proizvođači prasadi u RH jednostavno smo bili blokirani s tim klanjima prasadi i prasad stoji i čeka hoće li biti jedan bum na tržištu, evo znamo danas je utorak i ako danas bude donesena ta odluka, sutra klanja, preksutra je, u četvrtak, ta prasetina na policama u mesnicama. Ovoga trenutka se kupuje prasetina van ovih zona ograničenja, ona je nešto skuplja, a nemojmo zanemariti i sami stočni fond, broj krmača koji je unazad par godina pao za nekih dvadesetak posto”, tvrdi Jančo.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog