Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Štimanje i intoniranje orgulja pri kraju, kolaudacija 6. listopada

  U đakovačkoj katedrali već neko vrijeme traje štimanje i intoniranje obnovljenih orgulja čija kolaudacija je najavljena za 6. listopada.
  Taj posao je povjeren Orguljarstvu Kovač iz Slovenije, kao podizvođaču, a posao se polako privodi kraju, doznajemo od Uroša Kovača.
  „Počeli smo krajem prvog mjeseca i sada imamo još one finese da napravimo tako da će biti do kolaudacije sve poštimano i sve tako kako treba biti. Osjetljiv je to posao, svako sviralo u orguljama treba biti uštimano, a to znači više od pet tisuća svirala će zajedno zasvirati kao jedno uštimano. To radimo mi koji tehnički trebamo čuti, sluh ne treba apsolutni jer imamo štimere koji nam pomažu da sva svirala budu uštimana svako za sebe”, pojasnio nam je svoj posao Uroš Kovač kojega smo s kolegom, koji mu pomaže u poslu, zatekli tijekom kratke stanke na đakovačkom korzu.
  Kažu da je obnova orgulja đakovačke katedrale bio vrlo zahtjevan posao.
  „Nadam se da će sve biti odlično jer je akustika u katedrali vrlo dobra. Nadam se da će instrument također biti odličan, a mi imamo još posla za dva do tri tjedna tako da će do kolaudacije sve biti gotovo. To je bio vrlo zahtjevan posao jer su to pneumatske orgulje i najveći, ja mislim, instrument u Hrvatskoj. Nije to lako raditi s toliko velikim orguljama i bilo je to veliko iskustvo da smo sve to napravili i da je firma Škrabl sve to u toliko godina napravila. Bio je to vrlo, vrlo zahtjevan posao. Orgulje đakovačke katedrale imaju 72 registra, tri manuala, pneumatski traktur i oko 5.500 svirala. Radove izvodi Orguljarstvo Škrabl iz Slovenije, a podizvođač je Orguljarstvo Kovač”, za naš je Radio izjavio Uroš Kovač.

   

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog