Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • I đakovački seizmograf zabilježio nedavni potres u BiH

  Subotnji potres s epicentrom u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini registrirao je i seizmograf koji se nalazi u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor”, doznajemo od Davorina Penave, profesora na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu u Osijeku.
  „Prema našem vremenu, potres se dogodio deset minuta iza ponoći, osjetio se, kako su ljudi prijavljivali, i u Slavoniji i kako imamo uspostavljenu edukacijsku mrežu seizmoloških mjernih postaja istočne Slavonije, među kojima je i grad Đakovo, odnosno Osnovna škola „Vladimir Nazor” kao jedna postaja, ona je ujedno bila i najbliža potresu i ona je zapravo zabilježila taj potres, odnosno nju smo iskoristili kako bi objavili zapis tog potresa. Naravno, i druge postaje u Slavoniji su ga zabilježile, ali smo posebno ovdje istaknuli postaju u Đakovu zbog blizine tog mjesta Odžaku u BiH u blizini kojega je bio sam epicentar potresa magnitude 4,4 prema našim podacima”, izjavio je za naš Radio profesor Penava ističući da je seizmograf u Đakovu, odnosno u Nazorovoj školi postavljen 3. lipnja prošle godine.
  „Seizmograf je uređaj koji bilježi podatke o podrhtavanju tla, on se ugrađuje što dublje u građevine, odnosno u podrum, što bliže temelju, što bliže nekoj krutoj podlozi kako bi što bolje zabilježio vibracije koje dolaze iz okoliša, a te vibracije mogu biti promet, prolasci ljudi, nekakvi radovi u blizini, ali također i bliski i udaljeni potresi, što je, zapravo, i naš cilj. Taj seizmograf, s obzirom na svoju osjetljivost u mogućnosti je uhvatiti potrese koji se događaju i u Kini, i u Indiji npr., ili kao nedavno u Turskoj ako su oni dovoljno jaki jer potresni val će doći i do Hrvatske i ovaj uređaj će ga zabilježiti, odnosno mi ćemo ga moći vidjeti”, pojašnjava profesor Penava.
  Opširniju priču o tome kako i zašto se seizmograf našao u OŠ „Vladimir Nazor” poslušajte u emisiji Život škole u četvrtak u 13:30.

  Foto: Ustupljene fotografije

  1 komentar

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog