Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Znojilište, izazor i krugotok – nove hrvatske riječi

  Od 11. do 17. ožujka u Hrvatskoj se obilježavaju Dani hrvatskoga jezika, Spomen-tjedan na znamenite dane u kojima se 1967. sastavljala i potpisilava Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga jezika. Deklaracija je bila kamen međaš u povijesti hrvatskoga naroda i jezika jer poslije Deklaracije Hrvati više nisu pristajali na unitarstičku jezičnu politiku.

  Obilježavajući dane hrvatskoga jezika, javna i svečana dodjela Nagrade „Dr. Ivan Šreter“, održat će se 11. ožujka u Lipiku , a riječ je tradicijskoj dodjeli, o završetku 17. kola natječaja za novu hrvatsku riječ koji provodi časopis Jezik, a moralno i materijalno podupire Zaklada „Dr. Ivana Šreter“ u spomen na hrvatskoga mučenika Ivana Šretera.

  Ove se godine prijavio do sada najveći broj predlagatelja novih riječi – 385 osoba predložilo je čak 538 novih riječi, a u uži je krug ušlo 15 riječi:

  bakroza – hepatolentikularna degeneracija ili Wilsonova bolest, dimodojavnik – detektor dima, izazor – retrovizor, javnozborac/javnozborstvo – PR, krugotok – kružni tok, obrubnik – lajsna, odricajnica – izjava o odricanju od odgovornosti, otpadalište – odlagalište otpada, prestrujnik – strujni adapter, pridatak – plug in, prijevodnici – titlovi, prikaznik – displej, šećerice – biljke od kojih se proizvodi šećer, zaključaj – lockdown, znojilište – sauna.

  Među tih 15 riječi i tri su nagrađene čijim autorima će pripasti novčane nagrade i diplome, navodi se u priopćenju Sande Ham, predsjednice povjerenstva za izbor novih riječi i glavne urednice časopisa Jezika.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog