Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Prosvirale restaurirane orgulje đakovačke katedrale

  Nakon što su prošle jeseni iz Restauratorske radionice Škrabl iz Slovenije stigli i posljednji obnovljeni dijelovi, te nakon obnove kućišta i drugih pripremnih radova, konačno je počela montaža, i ugađanje, odnosno štimanje orgulja đakovačke katedrale, doznajemo od maestra Ivana Andrića.

  „Prosvirale su orgulje đakovačke katedrale, počele su se u zadnja dva mjeseca javljati i već sam probao svirati, dečki koji ovdje rade na štimanju, intoniranju orgulja, ali su isto tako i orguljaši pa često zasviraju pa su mnogi Đakovčani zbog njih i zbog te njihove geste radosni jer se orgulje čuju zadnja dva mjeseca”, kaže maestro Andrić.

  Ugađanje orgulja zadnja je faza obnove orgulja.

  „Ovo je zadnja i vjerojatno najtemeljitija i najzahtjevnija faza kada se radi o intonaciji i štimanju orgulja i tu se svaku cijev vraća na svoje mjesto, uređenu, sređenu, uštimanu, da bi, kada se sve završi, mogla svirati”, pojašnjava velečasni Andrić.

  Taj osjetljivi posao povjeren je Orguljarstvu Kovač iz Slovenije, odnosno djelatnicima Boštjanu Gorišeku i Urošu Kovaču, koje je angažirala Restauratorska radionica Škrabl, te njemačkom organistu Tomasu Schanzeu iz Bavarske.

  „Meni moj posao ugađanja orgulja nije toliko kompliciran, ali je vrlo osjetljiv i dugotrajan jer ima više od četiri tisuće cijevi i svaku morate ugoditi, a svake orgulje su posebne kao što su i ove, a moj posao je prilagoditi zvuk ovoj katedrali”, izjavio je za naš Radio orguljaš Schaze.

  Nakon dosadašnjih šest tjedana, ugađanje, odnosno štimanje orgulja đakovačke katedrale trebalo bi potrajati još najmanje 6 do 8 tjedana i tek tada bi mogle biti spremne za kolaudaciju.

  Podsjetimo, orgulje đakovačke katedrale zašutjele su još 2017. godine kada je počela restauracija.

  „Te godine su odnesene u firmu Škrabl i bile su sve do prošle godine, a radilo se onako i u ritmu kako se moglo platiti, ali hvala Bogu strpili smo se i evo dočekat ćemo da i službeno prosviraju”, zaključio je maestro Ivan Andrić.

  Sredstva za restauraciju orgulja đakovačke katedrale osigurala je Đakovačko-osječka nadbiskupija i Ministarstvo kulture, a konačni iznos bit će poznat nakon okončanja svih radova.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog