Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Demografsko pitanje je pitanje svih pitanja”

  Šezdesetak slavonskih političara sa svih razina; općinskih i gradskih vijećnika, načelnika i gradonačelnika, župana, županijskih vijećnika, saborskih zastupnika, ali i drugih dužnosnika is područja Đakovačko-osječke nadbiskupije okupilo se na tradicionalnom susretu djelatnika u stranačkom i političkom životu što ga već 20 godina organizira Đakovačko-osječka nadbiskupija.

  Tema susreta bila je „Strateški projekti za razvoj Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema”, a u uvodnom pozdravu nadbiskup Đuro Hranić istaknuo je da ovi susreti pridonose kulturi dijaloga i da bi trebali pridonijeti postizanju konsenzusa oko zajedničkog nastupa kada je riječ o ključnim temama i pitanjima, a pitanje svih pitanja u Slavoniji je demografsko pitanje.

  „Demografsko pitanje je pitanje prije svih pitanja i temeljeno pitanje i mislim da mora doći do određenoga konsenzusa svih političkih stranaka na duže vrijeme tako da kada dođe do promjene vlasti da se ono do čega smo došli konsenzusom ne dovodi u pitanje, da to treba uključivati višestruke slojeve društvenoga života, od stanogradnje do  socijalnih mjera, podrške obiteljima s više djece, pitanje stanova, pa sve do jedne razborite i mudre migracijske i imigracijske politike jer smo već u demografskom slomu. Trebalo bi zaustaviti demografski slom, barem ga ublažiti, i onda malo po malo, a za to nam treba više vremena, da bismo trenutne trendove zaustavili i kroz više desetljeća uspjeli preokrenuti i postići određene pomake”, istaknuo je nadbiskup Hranić.

  „Demografija je pitanje svih pitanja, a ovogodišnja tema nam pokazuje da bi strateški projekti trebali biti naslonjeni na prirodna bogatstva, a to je plodno tlo, to su šume, rijeke, termalne vode i projekti koji omogućuju daljnji demografski razvoj. To je i pitanje sanacije i razvoja prometne povezanosti, pruga, cesta, luka, korištenje riječnog prometa…,” zaključio je nadbiskup poručivši da „ako postoje otvorena srca, volja za postizanje određenoga konsenzusa, onda i ovaj susret može biti plodan i konstruktivan”.

  Susret slavonskih političara u organizaciji Đakovačko-osječke nadbiskupije, a kojemu su nazočni i predstavnici akademske zajednice, odnosno osječkog Sveučilišta, ali i drugih  institucija,  nastavljen je izlaganjem prijavljenih  sudionika.

   

   

   

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog