Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Okružnica nadbiskupa Hranića u povodu smrti pape emeritusa Benedikta XVI.

  ĐAKOVO (TU) – Povodom smrti pape Benedikta XVI., nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić uputio je 31. prosinca 2022. okružnicu svim župnicima i rektorima crkava, svim svećenicima i Bogu posvećenim osobama te svim vjernicima Đakovačko-osječke nadbiskupije. Tekst okružnice prenosimo u cijelosti.

  Draga braćo i sestre, draga braćo svećenici i mnogopoštovane Bogu posvećene osobe!

  Posljednjeg jutra 2022. godine u 9.34 sati u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu s ovoga se svijeta u zajedništvo s Trojedinim Bogom preselio u 96. godini života, 72. godini svećeništva i 52. godini biskupske službe, papa u miru Benedikt XVI. Preminuo je nakon veoma plodnog pontifikata koji je trajao 7 godina, 10 mjeseci i 10 dana (od 19. travnja 2005. do 28. veljače 2013.) i nakon skoro deset godina molitve i žrtve za Crkvu kao papa u miru.

  Taj „ponizni radnik u vinogradu Gospodnjem“ upoznao je Đakovačku i Srijemsku biskupiju i pojedine osobe u njoj kao nadbiskup Münchena-Freisinga i za njih se zanimao i kao rimski biskup. Poznavao je život i djelo jednog od naših najvećih sinova i biskupa – Josipa Jurja Strossmayera. Našu je biskupiju uzdigao na čast nadbiskupije i metropolitanskoga sjedišta, Osijek na čast su-sjedišta nadbiskupije a središnju gradsku župnu crkvu uzdigao na rang konkatedrale. Pod geslom “Zajedno u Kristu” pohodio je 4. i 5. lipnja 2011. godine našu domovinu povodom Prvoga nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Kao jedan od najvećih umova Crkve i svijeta uopće u drugoj polovini 20. i početkom 21. stoljeća, kao vodeći teolog, katolički intelektualac, mislilac i pastir sveopće Crkve, u svim svojim knjigama i člancima, govorima, homilijama, katehezama i dokumentima, Crkvi i svim ljudima dobre volje, svjedočki je nudio vjeru u utjelovljenoga Sina Božjega i njegovo ljudsko, humano lice objavljeno u Isusu Kristu kao odgovor na potrebe suvremenoga svijeta i na posljedice udaljavanja Europe od vlastitog kršćanskog identiteta.

  Dok se zajedno sa sveopćom Crkvom i ljudima diljem svijeta sjedinjujemo u osjećajima zahvalnosti za njegovo svjedočko te ponizno i velikodušno služenje Crkvi i svijetu te dok se opraštamo od njegovih smrtnih ostataka, naše vjerničko poštovanje iskazat ćemo mu na sljedeći način:

  1. Sve župnike i rektore crkava pozivamo da, ako do sada to nisu učinili, zvonima svih župnih, filijalnih i samostanskih crkava oglase smrt Svetoga Oca Benedikta XVI. te da prigodom Pozdravljenja nastave zvoniti kroz 5 minuta sve do četvrtka, 5. siječnja. Sve crkve neka zvone kroz 10 minuta i u vrijeme početka sprovodnih obreda u četvrtak, 5. siječnja u 9.30 sati.

  2. Neka se u molitvi vjernika na svim euharistijskim slavljima do četvrtka uključivo u molitvu vjernika uključi i molitva za preminuloga papu Benedikta.

  3. Na dan ukopa, u četvrtak 5. siječnja neka se u svim župama i u samostanskim crkvama na svečani način s vjernicima slavi misa zadušnica (requiem) prema pokojničkom misnom obrascu „Za papu“ (RM, str. 784).

  4. Svaki svećenik neka osim Requiema slavi još jednu sv. misu s nakanom za pokojnoga Svetoga Oca.

  Neka novorođeni Spasitelj papu Benedikta učini dionikom nebeske liturgije i uvede ga u vječnu radost i mir u zajedništvu svoga nebeskoga Oca.

  Đuro Hranić, nadbiskup

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog