Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Predstavljanje dvojezične hrvatsko-mađarske kuharice: “HRVATSKA KUHINJA – HORVÁT KONYHA”

  Srednja strukovna škola Antuna Horvata i Croatica nonprofit kft. iz Budimpešte,  u suradnji s VirtuOs – regionalnim  centrom kompetentnosti iz Osijeka organiziraju danas predstavljanje dvojezične hrvatsko-mađarske kuharice: HRVATSKA KUHINJA – HORVÁT KONYHA (Budimpešta/Đakovo 2022.) te izložbu i kušanje jela iz kuharice. Program će se održati u Kući Reichsmann, Ulica pape Ivana Pavla II. 10, u Đakovu, u srijedu, 5. listopada 2022., i 17.00 sati. Ulaz je slobodan.

  Kuharica donosi 365 recepata iz hrvatske kuhinje na hrvatskom i mađarskom jeziku, te 105 ilustracija jela spremljenih u školskim praktikumima Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova.

   “Ideja o tiskanju ove vrijedne knjige, koja nema samo gastronomsku već i kulturološku vrijednost nastala je prošle godine u sklopu manifestacije Hrvatska književna Panonija IV, u Budimpešti, u Kulturnom centru Croatica i HOŠIG-u koja okuplja hrvatske umjetnike i prosvjetne djelatnike iz pet srednjoeuropskih zemalja. Tom prigodom su predstavljene dvije kuharice koje je je objavila Srednja strukovna škola iz Đakova te  izložena neka od srednjovjekovnih i adventskih jela predstavljenih u kuharicama.

  Ravnatelj Croatice kft., Čaba Horvath,  iznio je ideju da Croatica i Škola zajedno objave kuharicu, prema već priređenom tekstu dvojezične hrvatsko-mađarske kuharice s receptima hrvatske nacionalne kuhinje. Dogovoreno je kako će učenici i nastavnice u sklopu praktične nastave kuharstva pokušati prirediti stotinjak recepata iz rukopisa knjige  te vidjeti funkcioniraju ti recepti i jesu li prikladni za posluživanje i objavljivanje u knjizi?

  Pokazalo se kako je riječ o dobro odmjerenim i točnim receptima pa je ubrzo bilo zgotovljeno i fotografirano 105 recepata toplih i hladnih predjela, umaka i juha, jela od govedine, svinjetine, peradi, jela od divljači, jela od riba i rakova,  slatkih jela i deserata. Kuharica je dobila svoju punu formu jer se sada moglo, tekstom i slikom, zorno vidjeti što je to hrvatska kuhinja, odnosno hrvatska gastronomija i to predstaviti hrvatskoj i mađarskoj publici.

  Prvo predstavljanje kuharice bit će u Đakovu, a posjetitelji će moći nabaviti kuharicu ali i kušati dio jela, koja će pripraviti učenici i nastavnici Srednje strukovne škole Antuna Horvata”, izjavio je uoči predstavljanja Mirko Ćurić, ravnatelj Strukovne škole.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog