Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Poljoprivredna tržišta EU-a i dalje su stabilna unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu

  Poljoprivredna tržišta EU-a i dalje su stabilna unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu, objavila je Europska komisija u najnovijem izvješću o kratkoročnim izgledima za poljoprivredna tržišta.

    Izvješće pokazuje da na poljoprivrednu proizvodnju EU-a i dalje utječu posljedice ruske agresije na Ukrajinu, porast cijena energije, povećanje ulaznih troškova i cijena hrane diljem EU-a. Osim geopolitičke nestabilnosti, EU je zabilježio jedno od najtoplijih ljeta u povijesti, što je znatno utjecalo na ljetne usjeve kao što su kukuruz, soja i suncokret. Meteorološki uvjeti također su bili teški za stočare i životinje koje trpe zbog toplinskog stresa i smanjenih količina hrane za životinje.

  Unatoč zahtjevnim uvjetima poljoprivredni sektor EU-a i dalje je stabilan. Dostupnost hrane u EU-u nije ugrožena. Sada se predviđa da će ukupna proizvodnja žitarica u EU-u dosegnuti 270,9 milijuna tona, što je 7,8 % manje no prošle godine. Najveće smanjenje odnosi se na kukuruz, 55,5 milijuna tona, što je smanjenje od 23,7 % u odnosu na prethodnu godinu. To je uglavnom posljedica ljetne suše. Proizvodnja pšenice smanjit će se samo za 2,4 %, uz predviđenu proizvodnju od 127 milijuna tona. Očekuje se da će izvoz žitarica iz EU-a dosegnuti 51 milijun tona, što je 6,5 % više no prošle sezone i 20,9 % iznad petogodišnjeg prosjeka. Trgovina žitaricama i dalje raste, a očekuje se da će izvoz pšenice iz EU-a dosegnuti 36 milijuna tona, što je povećanje od 23 % u odnosu na prethodnu godinu. EU će nastaviti ispunjavati svoju ulogu u globalnoj sigurnosti opskrbe hranom, navodi se u izvješću.

  Foto: Arhiva

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog