Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Najvažnije je prepoznati prve simptome demencije

  U sklopu projekta “Jačajući sebe, bolji smo za druge”, koji realizira Udruga za psiho-socijalne potrebe Amadea, održan je okrugli stol na kojemu je bilo riječi o demenciji koja postaje sve prisutniji javno-zdravstveni problem.

  “Demencija pogotovo Alzheimerova demencija je jedna vrlo šarolika i čudna bolest. Zapravo, najvažnije je što prije prepoznati prve simptome. Osoba može postati zaboravna, a svoju zaboravnost pretvara u interesantna događanja, da kaže da nije dementna nego da je nešto namjerno zaboravila. Sljedeća faza je da se pokušaju povlačiti u sebe, svjesni su svojih propusta i zaborava, povlače se u sebe i izbjegavaju čak i obitelj, a onda je tu veliki problem, jer obitelj i zajednica koja ih okružuje treba primijetiti da se nešto s njima događa. Što ranije treba napraviti mini-mental skalu da se evaluira gdje su ti ispadi pamćenja i zapamćivanja i kompletna intrakranijalna obrada, znači snimanje mozga i glave, neuropsihologijsko testiranje, zato što uzrok može biti moždani udar, tumor mozga, a može biti samo jedna od različitih vrsta demencije”, rekla je  prof. dr. Silva Butković Soldo, iz osječkog KBC-a, jedna od sudionica skupa.

  Posebno je naglasila  važnost edukacije kako bi se na vrijeme prepoznali znakovi demencije te poduzele potrebne aktivnosti.

  “Najvažnije je educirati sredinu i edukaciju treba početi još u vrtiću. Da bi djeca zapazila da njihovi bake, djedovi ili pradjedovi nešto čudno pitaju ili se drugačije ponašaju. Treba educirati i ostalu zajednicu i tako pomoći pacijentima i obiteljima da znaju koja su im prava i koje su im obveze”, zaključuje doktorica Butković Soldo.

  Osim rane dijagnoze, izuzetno je važno okruženje dementne osobe, odnosno njezino uključivanje u sve životne aktivnosti, naglasili su sudionici okruglog stola.
  Organiziranje okruglog stola o demenciji samo je jedna od aktivnosti projekta čija realizacija traje 18 mjeseci, vrijednost je 469 tisuća kuna od kojih je 398 tisuća osigurano iz Europskog socijalnog fonda, a u sklopu projekta bit će organizirano i savjetovalište za starije osobe, osobe oboljele od demencije i članove njihovih obitelji te niz drugih aktivnosti.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog