Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Jesenska oralna vakcinacija lisica protiv bjesnoće

  Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće jesenska kampanja oralne vakcinacije lisica započela je jučer (srijeda, 21. rujna) te će u slučaju povoljnih vremenskih uvjeta trajati ukupno sedam dana tijekom kojih će se mamci distribuirati po području Hrvatske, s iznimkom jadranskih otoka.

  Distribucija mamaca započinje s aerodroma Brač i Osijek, a, kampanja se provodi u proljeće i jesen te će tijekom svake kampanje u 2022. godini biti položeno 1.332.925 vakcinalnih mamaca.

  Mamce koji se pronađu u prirodi ne smije se dirati niti micati. U slučaju da se mamac zatekne u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini (npr. igralište, park), može se ukloniti u najbliži grm van dvorišta ili na rub šume samo ako se može izbjeći izravan dodir kože s mamcem. Prilikom rukovanja s mamcima obvezno je zaštiti ruke (npr. rukavicama). Neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi, ali miris mamca može se prenijeti na kožu i smetati ljudima. U slučaju dodirivanja omota mamca, treba temeljito oprati ruke vodom i sapunom, a ako je sadržaj mamca (tekućina cjepiva) došao u dodir s kožom ili sluznicama potrebno se odmah obratiti liječniku.

  Mamci nisu opasni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće te se psi i mačke koji dođu u dodir s mamcem ne smatraju cijepljenima protiv bjesnoće.

  Posljednji slučaj bjesnoće životinja u Hrvatskoj zabilježen 2014. godine te je 2021. godine Europska komisija Hrvatskoj dodijelila status zemlje slobodne od bjesnoće.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog