Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Tajni kupci za dan, dva i u Đakovu

  Od danas tajni kupci počinju provjeravati dvojno iskazivanje cijena u sklopu priprema za uvođenje eura.

  Taj dio posla na istoku Hrvatske povjeren je Centru za edukaciju i informiranje iz Bilja čija predsjednica Tanja Popović Filipović najavljuje za dan, dva tajne kupce i na području Đakova.

  Mi malo kasnimo, moram priznati, ali kroz dan, dva mogu nas očekivati trgovački centri i pružatelji usluga i na području Đakova. Predviđeni početak je bio jučerašnji dan, ali nekakve administrativne stvari su nas malo spriječile u tome, ali krećemo kroz dan dva”, najavljuje Tanja Popović Filipović.

  Podsjeća da trgovački centri i pružatelji usluga od 5. rujna moraju imati iskazane dvojne cijene.

  Što bi značilo da trebaju imati cijene na policama trgovina i u kunama i u eruima, ali isto tako trebaju biti iskazane i na samim računima prema fiksnom tečaju konverzije. Ono što će tajni kupci provjeravati jesu li iskazane te cijene dvojno, zaokružuju li poslovni subjekti ili iskazuju onako kako je potrebno prema tom tečaju. Evo, navest ću čisto primjer; ako jedan proizvod košta 12 kuna, ne možemo ga zaokružiti na dva eura. Nama se građani već javljaju po tom pitanju i kažu da su trgovci krenuli s poskupljenjem cijena kako bi lakše zaokružili na nekakav iznos eura čime se ostvaruje ono čega smo se bojali, a to je neopravdano povećanje cijena prilikom procesa uvođenja eura. Isto tako, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je pozvalo poslovne subjekte da se priključe Etičkom kodeksu”, kaže predsjednica Centra za edukaciju i informiranje čiji će članovi biti u ulozi tajnih kupaca.

  Oni će uočene nedostatke prijavljuju Ministarstvu gospodarstva, odnosno Državnom inspektoratu.

  Udrugama za zaštitu potrošača ostavljena je mogućnost da objavljuju „crne liste”. Mi još promišljamo hoćemo li ići u to jer jednostavno nemamo dovoljan kapacitet. Sam ovaj projekt je izuzetno zahtijevan i mislimo da u ovoj fazi se nećemo odlučiti na to”, kaže Tanja Popović Filipović ističući da će u tri najistočnije hrvatske županije; Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj, četiri tajna kupca provjeravati cijene.

  Foto: Arhiva

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog