Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Položaj mladih u Hrvatskoj je definitivno nepovoljan, a položaj mladih Slavonaca još nepovoljniji”

  „Položaj mladih u Hrvatskoj definitivno je nepovoljan”, izjavio je za naš Radio Leo Staković, predsjednik Mreže mladih Hrvatske, u povodu Međunarodnog dana mladih. Upozorava da je takav položaj mladih već duži niz godina, a kao argument navodi podatak da od završetka 2017. godine mladi u Hrvatskoj nemaju čak niti osnovni strateški dokument, odnosno Nacionalni program za mlade.

  „Peta godina teče kako tog dokumenta nema, a uzevši u obzir da u Hrvatskoj nema drugih politika za mlade, nemamo se ni na što osloniti, pa čak niti na smjernice jednostg strateškog dokumenta. Dakle, Nacionalni program za mlade kao takav dokument je koji daje smjernice tijelima državne uprave, daje smjernice institucijama, ministarstvima kako bi oni mogli djelovati u području razvoja i kapacitiranja mladih. Međutim, evo, imamo takve mjere kakve imamo, imamo takve politike kakve imamo, odnosno nemamo, pa je to vidljivo isto tako i u 400 tisuća ljudi koji su napustili Hrvatsku, a među kojima je zasigurno i znakovit broj mladih, imamo natječaje čiji se iznosi iz godine u godinu smanjuju…”, kaže Staković podsjećajući da je Hrvatska imala nacionalne programe za mlade u kontinuitetu od 2003. godine.

  „U ovom slučaju, bez takvog dokumenta nemamo čak ni alat da pratimo što to i koliko naša Vlada, resorno ministarstvo rade u području mladih”, dodaje predsjednik Mreže mladih Hrvatske.

  Priznaje da je dio odgovornosti i na mladima.

  „Svakako da dio krivice uvijek ima i jedna i druga strana pa tako i ovdje mladi, ali s jedne strane imamo mlade osobe, 15 do 30 godina, izlazimo iz obrazovnog sistema, a da nas nisu naučili sve pa ne držimo baš da je najpoštenije kriviti mlade ili zato što odlaze ili zato što su nezadovoljni, zato što ne znaju kako da pomognu sami sebi i jedni drugima, kako da promijene situaciju koja je loša i nepovoljna već dugi, dugi niz godina”, tvrdi Staković zaključujući kao Osječanin da je položaj mladih Slavonaca još nepovoljniji.

  „Usudim se reći da je položaj mladih Slavonaca još nepovoljniji. Neke prilike nisam imao u Osijeku baš zbog blizine Zagreba. Jako smo centralizirani, sve se događa u Zagrebu i jednostavno mnoge prilike koje imaju mladi u priobalju ili mladi u središnjoj Hrvatskoj u potpunosti izostaju mladima u Slavoniji”, kaže Staković.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog