Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima

  U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, a u organizaciji Hrvatskog društva političkih zatvorenika, Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka, krilo Đakovo i đakovačkog ogranka Njemačke zajednice – Zemaljske udruge Podunavskih Švaba kod spomenika posvećenog žrtvama komunizma „Glava koja tone” položeno je cvijeće i upaljene su svijeće.

  Tom prigodom istaknuto je da je u Đakovštini stradalo oko 2100 žrtava fašizma, odnosno 1700 civila  i 400 vojnika te tri tisuće žrtava komunizma.

  Komemoracija je održana i na groblju u Krndiji u znak sjećanja na 350 logoraša stradalih za vrijeme komunističkog režima.

  Ostavili su svoje živote, po knjizi dr. Vladimira Geigera, oko 350 nedužnih ljudi; žena, djeca i starci, i to je jedan od najvećih genocida koji su se dogodili na našem području i zbog toga svake godine obilježavamo taj dan, i ne samo taj dan, nego i sve ono što je vezano uz Nijemce, uz nekadašnji način života, jer ne smijemo zaboraviti da je u popisu stanovništva iz 1930. godine u Đakovštini živjelo 12.300 Nijemaca i jedan Austrijanac. Dakle, oni su ostavili dosta traga i u kulturnom i u privrednom životu ovoga kraja. I zbog toga, iz pijeteta prema tim ljudima i prema svemu tome što su učinili za nas, za ovu Đakovštinu i za ovaj narod, nastojimo ih se sjećati i na ovaj način”, izjavio je za Radio Đakovo Vili Has, predsjednik đakovačkog ogranka Njemačke zajednice Zemaljske udruge Podunavskih Švaba.

   

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog