Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Dijamantni jubilej časne sestre Simonete Lovrić – 60 godina službe

  Svoj dijamantni redovnički jubilej – 60 godina doživotnih zavjeta – proslavila je u srijedu, 17. Kolovoza 2022. s. Simoneta Lovrić, Služavka Maloga Isusa. Misno slavlje u kapelici u Centru sluge Božjega Josipa Stadlera u Slavonskom Brodu, u kojem jubilarka živi i djeluje, predvodio je Brođanin, vlč. Bruno Diklić, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije na studiju u Rimu. Na misi su sudjelovale redovnice koje djeluju u tom samostanu te s. Ana Marija Kesten, provincijalna poglavarica Sarajevske provincije i s. Admirata Lučić, provincijska ekonoma. Pjevanje je animirala s. Pavka Dujmović, kućna poglavarica.

  Vlč. Diklić na početku homilije čestitao je s. Simoneti dijamantni redovnički jubilej te naglasio kako 60 godina vjernog redovničkog života nije malo. „Živimo u vremenu u kojem se teško donose životne odluke i u kojem se čovjek boji odgovorno stati iza svojih riječi. Svijet želi komociju i uspjeh. I to odmah: bez služenja i bez žrtve. A vaš jubilej i ponizan redovnički život svijetli kao istinski primjer da je moguće ići protiv sebičnog mentaliteta današnjega društva. Kako su dragocjeni ti primjeri vjernosti i ustrajnosti, jer su i nama putokaz da je moguće i da se isplati Bogu predati svoj život”, naglasio je u homiliji vlč. Diklić. Promišljajući nad dnevnim misnim čitanjima, propovjednik je pojasnio Isusove riječi: Tako će posljednji biti prvi, a prvi posljednji te istaknuo da samo onaj koji si iznova svaki dan posvješćuje da služiti znači živjeti ima budućnost i pronalazi smisao svoga života.

  S. Simoneta zahvalila je na kraju Gospodinu na, kako je rekla, tolikim mi  lostima koje je osjetila u svom redovničkom pozivu te je unatoč svim životnim poteškoćama ustrajala do kraja. Zahvalila je i svom utemeljitelju sluzi Božjem Josipu Stadleru, prvom vrhbosanskom nadbiskupu, kojemu se utjecala i dalje se utječe u zagovor.

  S. Simoneta rođena je 29. ožujka 1941. u Gornjim Ledenicama koje pripadaju župi sv. Marka u Gradačcu u Bosni i Hercegovini, u uzornoj katoličkoj obitelji od oca Mate i majke Mande. Krštena je u župi u Gradačcu pod imenom Ruža. Odrastala je uz tri brata i tri sestre. Redovnički poziv osjetila je kada je imala 17 godina, a potaknuo ju je njezin župnik, sada pok. Josip Konopka kada je na jednoj misi rekao kako je puno zvanih, a malo odabranih. Te su je riječi dirnule te je u srcu osjetila da je upravo ona jedna od tih zvanih. Kako je vlč. Josip bio župnik u Gradačcu i u Čardaku, njezin ga je otac svake nedjelje konjskim kolima iz Gradačca vozio u Čardak, a s njim i svoju obitelj, pa je tako u Čardaku primila prvu pričest i krizmu. Kako su u Čardaku, u svom samostanu Doloroza, koje je izgradio nadbiskup Josip Stadler, živjele i djelovale redovnice Družbe Služavki Maloga Isusa, odlučila je krenuti putem redovništva te je već sljedeće godine 1959. došla u njihov samostan u Zagreb. Tu je 1962., uz još 22 kandidatkinje, položila svoje prve redovničke zavjete. U svojih 60 godina redovništva služila je kao sakristanka i kuharica. Prva služba bila je u Boki Kotorskoj u jednoj franjevačkoj župi gdje je ostala pet godina. Potom je pet godina služila u Titogradu, nakon kojega odlazi u Uroševac na Kosovo gdje je služila deset godina. U župi u Doboju služila je također deset godina, a potom odlazi u Bosanski Brod gdje djeluje sve do zadnjega rata kada 1992. odlazi u samostan u Zagreb. Nekoliko je godina bila na službi u Voćinu i više puta u Slavonskom Brodu, u kojem za stalno boravi zadnje dvije godine. Svoj zlatni jubilej – 50 godina redovničkih zavjeta proslavila je u samostanu u Gromiljaku kod Sarajevu. B. Lukačević

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog