Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Regionalni distribucijski centar OBŽ bit će pouzdani partner proizvođačima voća i povrća

  U Industrijskoj zoni Nemetin u Osijeku privodi se kraju izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće Osječko-baranjske županije, strateške investicije Osječko-baranjske županije čija je vrijednost aktualne faze izgradnje 107 milijuna kuna. Do sada su izvedeni radovi u vrijednosti 62,55 milijuna kuna (62% ukupne vrijednosti radova), pa se jasno vidi i konačni vanjski izgled budućeg modernog objekta za sortiranje, skladištenje i druge namjene u vezi pripremanja poljoprivrednih proizvoda na tržište.

  Gradilište je danas (11. svibnja 2022. godine) posjetio župan Ivan Anušić zajedno s gradonačelnikom Grada Osijeka Ivanom Radićem, predstavnicima izvođača radova, ali i  predstavnicima proizvođača i proizvođačkih organizacija voća i povrća s područja Osječko-baranjske županije, budućim korisnicima RDC-a. Prilikom obilaska objekta o stanju radova izvijestio ih je predstavnik izvođača radova, Joško Franković iz tvrtke Projektgradnja plus d.o.o.. Istaknuo je kako su radovi u završnoj fazi te će svi ugovoreni rokovi biti ispoštovani.

  – Završeni su gotovo svi građevinski radovi, ostalo je tek malo završnih obrtničkih radova, privodi se kraju i montaža komplicirane i sofisticirane tehnike u ovom kompleksnom projektu, no izgradit ćemo vrhunski centar. Za 2-3 mjeseca svi radovi će biti završeni i kreće probni rok – kazao je Joško Franković.

  – Ovo je projekt o kojem se priča godinama pa i desetljećima, a sada je u visokoj fazi završenosti te bi do rujna trebali završiti radovi. Riječ je o investiciji koja je davno trebala biti napravljena, a sličnih centara na području Osječko-baranjske županije trebalo je biti 15-ak. To se nije dogodilo, no sada je konačno realiziran projekt vrijedan 107 milijuna kuna, čiji je cilj okupiti proizvođače voća i povrća te im ponuditi značajne usluge za njihovo poslovanje i proizvodnju. Zato ih pozivam na suradnju, a Regionalni distribucijski centar za voće i povrće Osječko-baranjske županije bit će im ravnopravan i korektan partner na tom putu. Ovaj Centar treba zadovoljiti i potrebe školske prehrane za sve osnovnoškolce koje sufinancira Osječko-baranjska županija zajedno s jedinicama lokalne samouprave u jedinstvenom projektu u Hrvatskoj, a za koji se godišnje izdvaja 19 milijuna kuna. Nastojat ćemo proširiti suradnju i s vrtićima, čiji su osnivači općine i gradovi, potom s tri doma za starije i nemoćne osobe čiji smo osnivači, zatim s Kliničkim bolničkim centrom u Osijeku i Općom županijskom bolnicom Našice, ali i svim institucijama koje imaju potrebu za hranom, odnosno voćem i povrćem, pri čemu bi RDC-e trebao biti moderno prehrambeno čvorište. Ovdje neće biti samo klasično skladištenje i rashladni sustavi, već i mogućnost prerade voća i povrća, a u sve je uključena i struka, od Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti te HAPIH-a – rekao je župan Ivan Anušić.

  Na današnji obilazak gradilišta direktor Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće OBŽ d.o.o. Alen Mamić pozvao je i proizvođače voće i povrća s područja Osječko-baranjske županije, koji bi trebali biti najvažniji korisnici i partneri ovog centra.

  U ime nazočnih proizvođača Hrvoje Sudar iz Bizovca rekao je kako je ono što je nekada bilo daleko, pa možda i nezamislivo sada blizu i pri samom kraju. – Ovu hladnjaču je puno ljudi obećavalo, a zahvaljujući našem županu Ivanu Anušiću obećano je i napravljeno. Na nama kao proizvođačima je sada da se ujedinimo, da razmišljamo kako je Hrvatska u smislu voćarstva proizvođačka zemlja, a u smislu tržišta smo mali te trebamo svi zajedno razmišljati kako svoje proizvode što bolje i kvalitetnije plasirati na tržište. Smatram da mi kao proizvođačka organizacija zajedno s RDC-om i uz pomoć Županije možemo proširiti djelatnost RDC-a ne samo u smislu hlađenja nego i prerade, koristiti struku i sve što nam je na raspolaganju te surađivati sa svim ostalim organizacijama koje već rade u Hrvatskoj. Zato pozivam sve proizvođače voća i povrća da nam se priključe. Ovdje je uloženo puno novaca i proizvođačima je stavljeno na izvolite – istaknuo je Hrvoje Sudar.

  Tekst i foto: OBŽ

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog