Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Uskrsna poruka nadbiskupa Hranića: “Vi se ne bojte!”

  Vi se ne bojte!” – poručuje u ovogodišnjoj uskrsnoj poruci đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić referirajući se na aktualnu situaciju u svijetu koja je u znaku ratnih stradanja u Ukrajini.

  Posljednjih nekoliko mjeseci čovječanstvo se kao rijetko kad dosad sučeljava na različite načine s onim konačnim, sa smrću. Još nismo pravo zacijelili boli i rane mnogih čije su zdravlje i život promijenjeni pandemijom covid 19 a već se nad nama nadvio novi oblak smrti i neizvjesnosti. Strah se sve više počinje uvlačiti u nas, kao temeljni princip života. Ne nadzire se svjetlo. Sloboda ne pronalazi svoj put, mir kao da svakodnevno sve više umire s prekinutim djetinjstvima, s brojem poginulih i ranjenih te s povećanjem broja majki koje kao hrabre čuvarice budućnosti u naručju nose golu nadu u novi život, svoju djecu. Život kao da je prekriven povojima sa Kristova groba, a on Krist kao da nije ovdje, hodamo tako zemljom, kao Golgotom”, rekao je nadbiskup Hranić.

  Podsjetio je i na nedavne rane našeg naroda, čije se rane, kako je rekao, još uvijek prelijevaju u sadašnjost, podučavajući nas što znači šetati zemljom kao Golgotom.

  Vrijeme je to kad nada pritisnuta križem, pada pod teretom ljudskoga besmisla, danas to proživljava ukrajinski narod i brojni drugi ljudi a moćnici prisvajaju Boga kao samo svoga zaštitnika, te svoje prizemne interese objašnjavaju višim, metafizičkim ciljevima. Nažalost, tako i Bog biva pretvoren u odvjetnika nasilne istine. Hodamo zbog toga i danas zemljom kao Golgotom. Međutim, kao kršćani ispovijedamo da je upravo križ u središtu uskrsne poruke, on je znak spasenja. Krist dragovoljno prihvaća patnju, preuzima ju na sebe, dijeli ju s nama i po njoj nam daje novi život. Križ je mjesto na kojemu je ispisan identitet svakog kršćanina”, dodaje nadbiskup Hranić.

  Uskrsnuće je temeljni princip života, ne više strah, ne bojazan, ne beznađe, uskrsnuće je ispunjenje svake nade, poručuje nadbiskup Hranić u svojoj uskrsnoj poruci.


  Ne možemo ne naviještati tu nadu, to je naša potreba i naša obveza, nada se bori i za drugoga, zato je potrebna i Crkva koju nije strah ponoviti s papom Franjom: „U Ukrajini teku rijeke krvi i suza stoga u ime Boga zaustavite ovaj masakr.” I ništa što mi činimo neće ostati zaboravljeno”, poručio je nadbiskup Đuro Hranić.
  Nadbiskup Hranić zahvalio je svima koji su otvorili svoje domove za stradale u Ukrajini, a u razgovoru s novinari prokomentirao je i aktualno gospodarsko-socijalno stanje u zemlji, posebno poskupljenja koja su dijelom i posljedica rata u Ukrajini.

  Zasigurno ja vjerujem da građani razumiju ono što se događa. Valjalo bi apelirati, ali tko sam ja da tu mogu nešto učiniti. Da svi oni koji su odgovorni da ovu situaciju ne iskorištavaju za povećanje vlastite zarade nego kao što se očekuje od građana da budu solidarni i da pridonesu, kako bismo nadišli ovu ugrozu koja se nadvila nad Europu. Da tako i trgovci i svi drugi doista u ovom trenutku budu solidarni i da ne gledaju prvenstveno vlastite interese i da ne iskorištavaju situaciju kako bi nezasitno povećavali svoj vlastiti profit”, odgovorio je nadbiskup Hranić istaknuvši, kako je rekao veliki stupanj solidarnosti građana u ovoj situaciji s onima kojima je pomoć potrebna, posebno s narodom Ukrajine kojemu je pomoć uputio i Caritas a odgovorio je i na pitanje o posljedicama covid pandemije.

  Zahvalio je svima onima koji su nosili teret i nose ga još uvijek, prije svega medicinskom osoblju ali i bolesnici koji nisu dolazili na druge preglede u bolnice i nosili teret svoje bolesti. Ukazao je također na visoku stopu smrtnosti.

  Raduje nas što su popustile mjere, no pozivam sve da budu razboriti u svojim ponašanjima i želim reći da je cjepivo u mnogome pomoglo i stoga koristim i ovu prigodu da pozovem na cijepljenje”, zaključio je nadbiskup Đuro Hranić.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog