Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Komisija HBK “Pravda i mir” o ratu u Ukrajini

  Nastojeći, kako je rečeno,  ne ulaziti u političke konotacije,  danas se o ratu u Ukrajini oglasila Komisija „Pravda i mir” Hrvatske biskupske konferencije.

  U ime predsjednika Komisije đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića izjavu su predstavili tajnik Komisije mons. prof. dr. Vladimir Dugalić, dekan KBF-a u Đakovu, i prof. dr. Stjepan Baloban, član Komisije i pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK-a.

  „Ruska Federacija izvršila je zločin agresije na jednu nezavisnu i suverenu, demokratsku državu, kao i napad na temeljne europske vrijednosti, na demokratsko pravo država na samoodređenje, ali i na temeljne kršćanske vrijednosti pravednosti i mira. Hrabri otpor ukrajinskih branitelja je postao istovremeno i borba za našu slobodu i demokraciju protiv svakog oblika imperijalizma i totalitarizma”, navodi se u izjavi u kojoj se osuđuje rat i agresija i poziva na solidarnost s ukrajinskim narodom.

  „Promatrajući ratne strahote razaranja te počinjene ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Ukrajini, o čemu nas već više od pedeset dana svakodnevno izvještavaju sredstva društvenog priopćavanja, ne možemo, a da se ne prisjetimo sličnih prizora od prije trideset godina, kada smo i sami, tijekom Domovinskog rata, proživljavali sličnu Golgotu. Protjerivanje tisuća civila po nacionalnoj i vjerskoj osnovi, masovne grobnice, svakodnevno bombardiranje gradova i sela, vjerskih i kulturnih objekata, kolodvora, a osobito bolnica, škola i drugih civilnih objekata, duboko se usjeklo u naše pamćenje. Nakon teško stečene slobode i neovisnosti, bili smo uvjereni da se u Europi više ne mogu ponoviti takve strahote uništavanja čitavih gradova, a osobito ubijanje ranjenika i zarobljenika, iživljavanje nad civilima u opkoljenim mjestima, ubijanje djece, starih i nemoćnih, nasilje nad ženama, a o uništenim djetinjstvima da i ne govorimo, jer djeca su uvijek najveće žrtve rata, navodi se u izjavi.

  Upozorava se i na prijetnju upotrebe nuklearnog oružja, koja ne samo da bi mogla biti katastrofalna po cijelo čovječanstvo i to s nesagledivim posljedicama, nego ozbiljno dovodi u pitanje i samu svrhu korištenja nuklearne energije u civilne svrhe, rekao je prof Dugalić.

  „Naime, već samo razaranje okolice nuklearnih postrojenja u Ukrajini prijeti da ona postane zagađena radioaktivnošću, a što se lako može proširiti i na susjedne zemlje, te ovaj rat otvara i mnogobrojna ekološka pitanja. Svjesni realne opasnosti koju ovaj rat iskazuje, pozvani smo, kao ljudi i kao kršćani, zauzimati se za sveobuhvatnu zabranu nuklearnog naoružanja”, istaknuo je Dugalić.

  U izjavi Komisije Pravda i mir Hrvatske biskupske konferencije poziva se na molitveno zajedništvo na tragu apela pape Franje, ali i na solidarnost, pojasnio je prof. dr. Stjepan Baloban.

  „Kao Komisija Hrvatske biskupske konferencije koja promiče pravdu i mir, pozivamo stoga sve vjerske zajednice u Republici Hrvatskoj da zajedno s Katoličkom Crkvom osude ratna razaranja i ubijanja te da širom otvore svoja vrata izbjeglicama iz Ukrajine, jer smo pozvani biti aktivni dionici mira, stabilnosti i solidarnosti u hrvatskom društvu”, navodi se u izjavi.

  Na kraju izjave još jednom se ističe važnost solidarnosti i kršćanske dobrotvornosti.

  „Ne bi nam treblao biti svejedno kada govorimo o zbivanju u Ukrajini”, zaključio je na kraju predstavljanja izjave Komisije Pravda i mir Hrvatske biskupske konferencije prof. dr. Stjepan Baloban.

  Foto: HBK

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog