Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Pašnjak u Budrovcima primjer netransparentnog gospodarenja državnim poljoprivrednim zemljištem”

  Nezavisna gradska vijećnica Mirjana Adrić održala je konferenciju za novinare na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Muhar u Budrovcima kako bi upozorila na netransparentnost u raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem.

  “Želim prije svega reći razloge zašto sam ja danas ovdje. Meni moj vijećnički mandat nalaže da poslušam svaki upit i reagiram na svaki poziv, pa sam tako reagirala na poziv obitelji Muhar. Kad sam se imala priliku upoznati sa predmetom, letimično i na kratko, vrlo brzo mi je bilo jasno da se radi o nekakvim slučajnim slučajnostima, tako ću ih nazvati, o nekakvim nejasnoćama koje sve skupa mogu upućivati na nekakve nedopustive radnje. Ne želim prejudicirati na ništa, o tome će reći ljudi koji znaju više, ali ja sam iz nekoliko elemenata vrlo brzo uočila da neke stvari nisu dovoljno jasne. Odmah nakon toga zatražila sam očitovanje od Grada Đakova, a razlog je ugovor koji mi je donio gospodin Muhar, koji je potpisan od strane gradonačelnika. Radi se o ugovoru o zakupu zemljišta koji je potpisan sa OPG-om Muhar iz Budrovaca, vlasnika gospodina Mate Muhara”, rekla je Mirjana Adrić.

  Ugovor o zakupu zemlje na snazi je do sredine svibnja, a tim zakupom obuhvaćen je i pašnjak koji se uvijek smatrao javnim dobrom, a sada je, kako ističe nezavisna vijećnica Mirjana Adrić, na neobičan način prešao u privatno vlasništvo.

  “Budući da se nalazi u neposrednoj blizini sela, odnosno vezano je za same kuće pa i za sama gospodarstva, uvijek je bio plan da to bude potencijalna gospodarska zona, ili da služi za neke druge aktivnosti, nikad nije postojala namjera da se radi o privatnom vlasništvu, to dodatno daje čar ovoj cijeloj priči. Nakon toga se događa da obitelj Muhar negdje početkom ove godine, slučajnim odlaskom na svoje imanje u zakupu susreće vlasnika koji se ponaša kao vlasnik i počinje sa nekakvim građevinskim radovima, kao što smo mogli vidjeti navozi betonske blokove i tako dalje, bez da gospodin Muhar zna o čemu se uopće radi. Čovjek u tom trenutku misli da raspolaže tim pašnjakom i imanjem za koji uredno plaća zakup, pojavljuje se vlasnik bez da je gospodina Muhara itko obavijestio”, dodaje nezavisna gradska vijećnica.

  Iako potraga za pravim odgovorom traje još uvijek, iz nadležnih gradskih službi nezavisna vijećnica Adrić dobila je uopćeno obrazloženje u kojem se ne navode pojedinosti cijelog slučaja.

  “U tom obrazloženju piše: Dana, 8. prosinca 2021. godine Gradu Đakovu dostavljen je zapisnik o usmenoj raspravi. Od 7. prosinca 2021. godine od strane Osječko-baranjske županije, Upravnog odjela za imovinsko-pravne poslove radi zaključenja nagodbe za zamjensko poljoprivredno zemljište kojom Republika Hrvatska kao obveznik naknade, na ime naknade za oduzeto poljoprivredno zemljište daje u vlasništvo ovlaštenicima naknade između ostalog i zamjensko poljoprivredno zemljište označeno čestica 2192/2, Pašnjak površine 6,7649 hektara dio poljoprivrednog zemljišta koje je predmet ovog ugovora. Dakle, iako je Grad Đakovo sklopio ugovor koji je potpisao gradonačelnik Marin Mandarić, a to je i razlog mog naslova i poziva na ovu press konferenciju, tri i pol mjeseca gospodina Muhara koji ima zemljište u zakupu nitko ne obavještava da se bilo što dogodilo”, rekla je vijećnica Adrić.

  Iako se u toj nagodbi nigdje ne spominje ime sudionika niti tko je naslijedio, odnosno dobio i kupio taj pašnjak, vlasnik OPG-a Muhar, koji živi isključivo od proizvodnje mlijeka i sira koji prodaju na kućnom pragu, zna o komu je riječ. Gospodin koji je sad to naslijedio, Ivo Kovačević, na osnovi rudine dobio oko 70 hektara obradive površine, da bi to njemu bilo pa idemo uzeti i ovaj pašnjak. Ja kad sam vidio što se dogodilo odmah sam otišao u Grad Đakovo, gdje su oni rekli da oni pojma nemaju o ničemu, da je to rješenje od gospođe Martinović, da je to sve riješeno i zaključeno, i oni su me uputili kod nje. Ja sam otišao kod nje, da bi ona meni rekla da ona nema pojma o tome i uputila me u Grad da mi oni sve objasne. Počeli su me šetati, a od te šetnje naravno nije bilo ništa, pa sam počeo sam istraživati što se događa, pa sam došao i do vlasničkog lista na kojem piše Franjo Kovačević”, rekao je Mato Muhar, vlasnik OPG-a.

  Bez tog pašnjaka, kako ističe Mato Muhar, upitna je budućnost njegova OPG-a.

  “Te životinje su bile od proljeća do jeseni na pašnjaku jer je to njima jako bitno, da krave idu van i radi zdravlja i radi svega, ako ja ostanem bez tog pašnjaka ja neću moći funkcionirati više. Ovih 11 hektara koje imam, to obrađujem ali to nije dostatno ta hrana za te životinje. Često sam bio primoran da kupim nešto, ili sijeno ili nekog zrna a sad u ovim uvjetima ne znam kako će to biti. Grad mi sada nudi nekakav novi aneks ugovora, to nismo ništa potvrdili, moram to dobro pročitati i vidjeti što se nudi, što se daje. O tome trenutno ne mogu ništa kazati, ali opet mi upućuje na nekakvu radnju meni nejasnu. Ja sam tek sad upoznat sa činjenicom da je 7. prosinca održan nekakav usmeni dogovor o kojem ja nemam pojma, niti me itko obavijestio o ičemu, nego sam sve sam istraživao što se zapravo događa”, dodaje Muhar.

  Na čudan način je pašnjak, koji je trebao biti od interesa za cijelo selo, postao privatno vlasništvo još dok je u zakupu, tvrde i nezavisna gradska vijećnica Mirjana Adrić i vlasnik OPG-a Muhar.

  “Podigao sam tužbu jer je on ušao u moj posjed i počeo je praviti mjesto za stroj koji će bušiti rupe, a već je dovezao i betonske stupove, složio je sve na tri velike hrpe i počeo je sa radovima. Ja sam bio primoran podići tužbu koju je on dobio i sad je stao sa radovima. Ja do 15. svibnja imam zakup a dotad bi se morao netko očitovati, kako se dogodilo, što se dogodilo, tko je dobio, zašto je dobio i po kojim vezama? Jesu li to nekakve stranačke veze ili novi oligarsi u ovoj državi, ja stvarno ne znam, jednostavno nemam riječi, možda bih trebao razvezati jezik pa da po naški kažem sve kako ide”, zaključio je vlasnik OPG-a Muhar.

  Podršku OPG-u Muhar dao je i susjed Stjepan Kristek koji također tvrdi da je riječ o „mutnim i čudnim radnjama” jer, kako kaže, nejasno mu je kako je čovjek iz Varaždina dobio u povrat zemlju u Budrovcima.

  “Čudno mi je što se uopće ne zna tko je zamijenio zemlju i dobio pašnjak koji do jučer nije bio na prodaju. Dosta nas je pitalo za zakup, ali nikad nije bio na prodaju. Odjednom su se pojavili kolići, ja sam mislio da se kopa kanal ili da se čisti, a onda sam nakon par sati saznao da je to prodano i prepisano. Na prvu nisam vjerovao, ali na kraju se ispostavilo kao istinito. Taj pašnjak ne služi samo njemu nego i nama, jer svi izlazimo iz dvorišta kroz bašču na taj pašnjak. Sad kako je bilo izmijenjeno mi više ne možemo ni izaći van jer su nam ostavljena četiri metra puta, znači ako izađem sa traktorom van već sam u ogradi, da ne pričam o prikolici, mi više nikako ne možemo van. Mjernik nam je rekao da on u detalje ne ulazi, njemu je novi gazda tako rekao i on je tako stavio mjere”, rekao je susjed Stjepan Kristek.

  Zbivanja oko ovog pašnjaka u Budrovcima još su jedan dokaz odnosa prema poljoprivredi u kojoj mladi Slavonci, kako tvrde naši današnji sugovornici, ne vide svoju budućnost pa su, poput sinova obitelji Muhar, otišli u potrazi za poslom u Njemačku i Zagreb.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog