Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • OBŽ spremno prihvaća izbjeglice iz Ukrajine

  Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović u pratnji župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića, gradonačelnika Grada Osijeka Ivana Radića i načelnika Stožera civilne zaštite OBŽ Mate Lukić danas (5. ožujka 2022. godine) obišao je Prihvatni centar za izbjeglice koji je od 25. veljače organiziran u Sportskoj dvorani Jug u Osijeku. Potom su u sjedištu Osječko-baranjske županije održali radni sastanak sa članovima Stožera civilne zaštite OBŽ, odnosno predstavnicima svih službi koje na ovom području vode brigu o prihvatu izbjeglica i drugim posljedicama nastalima nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

  – Izbjeglice pristižu i na područje naše županije te smo odmah počeli pripremati sve potrebne uvjete za njihov primjeren doček. U potpunosti smo spremni i danas smo se u to uvjerili i obilaskom Prihvatnog centra u Dvorani Jug u Osijeku. Svi izbjegli koji su do sada stigli na područje OBŽ su zbrinuti, a spremni smo na nastavak tog postupka koliko bude potrebno – rekao je župan Ivan Anušić.

  – Na području OBŽ trenutno je smješteno 65 izbjeglih osoba iz Ukrajine od kojih je 18 smješteno u organiziranom smještaju, u dva pansiona, dok su ostali u privatnom smještaju u Osijeku i drugim mjestima kod rodbine, prijatelja, poslovnih partnera ili sličnom smještaju. Potpuno smo spremni za prihvat izbjeglica, kapacitet dvorane Jug je 100 ležaja, s mogućnosti povećanja do 300. Što se tiče procesa integracije, već od idućeg tjedna nekoliko djece koji su smješteni u Tenji krenut će u školu u tom naselju, a od ponedjeljka ćemo početi i s pružanjem psihosocijalne podrške – rekao je Mato Lukić.

  Dodao je kako svi zainteresirani građani koji žele i imaju mogućnosti za smještaj izbjeglica mogu se javiti na mail rcz.zbrinjavanje@mup.hr i tako uvrstiti u registar privatnih smještaja. Posebno je naglasio da izbjeglice koje su pristigle u druge županije u Slavoniji i Baranji ne moraju nakon toliko dugog putovanja dolaziti u Osijek u Prihvatni centra radi evidencije. – Dovoljno je da se jave i evidentiraju u Policijskoj upravi ili Crvenom križu u mjestu gdje su smješteni – naglasio je Lukić.

  – Kapacitet prihvatnih centara na području OBŽ je 1.200 mjesta, odmah spremnih za prihvat, dok je oko 5.000 mjesta dogovoreno s općinama i gradovima u objektima koji su u njihovom vlasništvu, a to su kapaciteti za prvi prihvat. Putem Ravnateljstva civilne zaštite za privatni smještaj je objavljena mail adresa na koju svi mogu prijaviti svoje kapacitete, a po potrebi će ih se pozvati i angažirati, odnosno kod njih smjestiti obitelji izbjeglica. Prije dva dana uputili smo dopis svim načelnicima i gradonačelnicima da nam u suradnji s mjesnom samoupravom dostave popis praznih stanova i kuća koje su spremni staviti u svrhu zbrinjavanja izbjeglica, a po potrebi će se i iz te baze popunjavati te objekte – rekao je Zvonko Grgec.

  Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović naglasio je kako se Osječko-baranjska županija odlično organizirala za prihvat izbjeglica, što govori – kako je rekao – da su u tim strukturama ljudi koji su i znalci i operativci, a to je u ovim trenucima najpotrebnije. Zadovoljan je uvjetima u Prihvatnom centru Dvorane Jug 2, kao što bi u slučaju potrebe bilo i u Dvorani Zrinjevac.

  Tekst i foto: OBŽ

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog