Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “O pravilnoj rezidbi ovisi cjelokupni urod”

  Ovih dana živo je u voćnjacima gdje je u tijeku rezidba. O tom izuzetno važnom poslu ovisi cjelokupni urod, ističe Ivan Sučić, vlasnik desetak godina starog voćnjaka s oko devet tisuća stabala trešanja.

  Mi proizvodimo 95 posto prve, ekstra klase trešanja, a naši kupci su gotovo svi veliki trgovački lanci u Republici Hrvatskoj. Jedni smo od rijetkih proizvođača trešanja koji posjeduju i GlobalGAP certifikat, a to je u stvari skup pravila i praćenja kako proizvesti i kako plasirati plodove po najvišim standardima EU.

  Jedna od glavnih pomotehnika uzgoja voća je rezidba. Rezidba voćaka se treba obaviti prije kretanja vegetacije, odnosno prije cvatnje. Kod nekih sorata se može obaviti i nakon cvatnje, ali nije preporučljivo jer je to veliki šok za biljke. Rezidbom se regulira rast stabala, prozračnost, ali jednako tako se utječe i na krupnoću ploda. Ukoliko stablo ima previše cvjetova, imat će i viška plodova što u konačnici znači i sitnije plodove. Koliko mi pravilno orežemo stablo, ono će imati istu onu kvantitativnu količinu koju je trebalo imati prije rezidbe samo što će imati manji broj komada ploda, ali će ti plodovi biti krupniji te se lakše prodaju i skuplji su na tržištu”, pojašanjva Sučić.

  Opširniji prilog o tome poslušajte u nedjeljnoj Brazdi u 8:30.

  Foto:Ustupljene fotografije

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog