Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Završna konferencija druge faze projekta Zaželi u Semeljcima

  Za Općinu Semeljci 18. lipnja 2020. godine značio je početak druge faze Zaželi – programa zapošljavanja žena. Jedna od prvih općina koja je uspješno provela prvu fazu projekta dobila je financiranje i kroz drugi natječaj na koji su uspješno aplicirali. Nadležno tijelo je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, a projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Partneri projekta su Hrvatski zavod za zapošljavanje Regionalni ured Osijek te Centar za socijalnu skrb Đakovo. Projekt je vrijedan 2.785.979,38 kn, a Europski socijalni fond financira sa 100% iznosa sredstava.

  Za drugu fazu projekta naziv je „Pomozi i razveseli u svojoj zajednici“ jer ovim projektom zaista se takva situacija i odvijala u selima Općine u posljednjih godinu dana. 30 zaposlenica počelo je s radom u rujnu 2020., a zaposlenje je u ovoj fazi programa bilo moguće na 12 mjeseci za djelatnice, i 18 za sveukupno trajanje projekta. U sklopu projekta zaposlena je voditeljica projekta, koordinator projekta te financijski asistent na pola radnog vremena. Povodom završetka rada djelatnica i skorašnjeg kraja projekta (18. prosinac 2021.), u četvrtak 28.10. održana je završna konferencija projekta „Pomozi i razveseli u svojoj zajednici“.

  Projektom „Pomozi i razveseli u svojoj zajednici“ zaposleno je 30 žena, a planirano je da 180 krajnjih korisnika svakodnevno dobiva pomoć u kući kroz niz aktivnosti kao što su: održavanje čistoće stambenog prostora, pomoć pri odijevanju i vođenju brige o osobnoj higijeni, pomoć u pripremi obroka, dostava namirnica i lijekova te podrška kroz razgovor i druženje. Budući da je riječ o ranjivoj skupini, u projekt je bilo uključeno preko 200 osoba u potrebi. Korisnici su svaki mjesec dobili i paket s kućanskim potrepštinama, odnosno sredstvima za čišćenje i higijenu. Sve zaposlenice projekta završile su program osposobljavanja za računalnog operatera što im se upisuje u radnu knjižicu i tako ih čini konkurentnijima na tržištu rada zbog novih znanja i vještina.

  Na završnoj konferenciji u četvrtak načelnik Općine Semeljci Grga Lončarević zahvalio se svima koji su sudjelovali u projektu i izrazio želju za budućim takvim projektom te podijelio ruže svim zaposlenicama. Voditeljica projekta Ivana Šokac Marijanović predstavila je osnovne podatke o projektu te navela aktivnosti koje su se održavale u sklopu projekta te istaknula kako su korisnici zadovoljni projektom jer se sve više ljudi prijavljuje za sudjelovanje u projektu, a benefiti su razni – od pomoći u obavljanju svakodnevnih obveza do razvitka psihosocijalne komponente.

  Na konferenciji se u ime zaposlenica prisutnima obratila i djelatnica Mira Dubravac koja je zaposlena drugi put kroz ovaj projekt. Predstavila je situaciju koja je zajednička većini djelatnica na projektu; zbog godina ili nedostatka iskustva ne mogu naći zaposlenje, stoga im je ova prilika za posao izvrsna, pogotovo što je obvezna aktivnost projekta osposobljavanje zaposlenica kako bi bile konkurentnije na tržištu rada. Istaknula je i kako je predivna dimenzija projekta i ta što povezuje lokalnu zajednicu, uključuje starije i nemoćne osobe, tako da dosta zaposlenica nastavlja odnose s korisnicima i po završetku projekta i pomaže im kada je to potrebno.

  Program Zaželi jedan je od najuspješnijih koji se provodi u Republici Hrvatskoj, a Općina Semeljci pravi je primjer kvalitetnog i konzistentnog rada na svim sferama za razvoj lokalne zajednice.

  Tekst i foto: K.H.

  1 komentar

  1. Pingback: Završna konferencija druge faze projekta Zaželi u Semeljcima

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog