Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Vinković pristupio HSU

  Više od 50 posto hrvatskih umirovljenika živi u zoni siromaštva, a u sličnoj situaciji su i nezaposleni i mladi koji odlaze vani te oko 2.000 beskućnika, konstatirao je na današnjoj konferenciji za novinare u Đakovu Veselko Gabričević, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika.

  „U mjesecu rujnu u Republici Hrvatskoj isplaćeno je 113.764 mirovine. Od toga je u zoni siromaštva, a zona siromaštva je sada 2.927 kuna a sa mirovinom od 500 kuna do 3.000 kune u Republici Hrvatskoj u rujnu je isplaćeno preko 700.000 mirovina. Međutim, od toga treba odbiti 110.000 mirovina koje su isplaćene u našem susjedstvu, i dodatnih 50.000 umirovljenika za one koji primaju mirovine iz inozemstva. U prvom redu iz Austrije, Njemačke, Italije i drugih država gdje su radili kroz svoj radni vijek. Tako dolazimo do brojke oko 660.000 umirovljenika koji su primili mirovine od 500 kuna do 3.000 kuna. Moramo se svi složiti da je to suma koja nije dostatna za život i jedno normalno življenje umirovljenika ili bilo kojeg građanina”, rekao je predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika.

  Sadašnje mirovine su ispod 36 posto prosječne plaće, upozorio je Gabričević.

  „Ona iznosi negdje 35,9 posto što znači da smo na najnižoj granici, i da od svih naših susjednih država naši umirovljenici imaju najmanje mirovine u usporedbi s plaćama. To zaista mora zabrinuti one koji vode ovu državu, to je zabrinjavajuće i svakako da se s time ne možemo pomiriti. Mi smatramo da usklađivanje treba vršiti 100%, i na taj način ne bi se stanje mnogo promijenilo ali barem mirovine ne bi padale nego bi zadržale nekakvu razinu”, zaključio je Veselko Gabričević.

  Današnja konferencija za novinare Hrvatske stranke umirovljenika u Đakovu upriličena je u povodu pristupanja stranci bivšeg đakovačkog gradonačelnika i saborskog zastupnika Zorana Vinkovića koji je to obrazložio upravo tim teškim položajem umirovljenika, ali i mladih u Hrvatskoj.

  „Upravo ovi socijalni elementi koji tište naše umirovljenike, a ja bi ih nazvao i čarobnjacima, jer sa nekom prosječnom mirovinom od 300 eura kada podmirite sve troškove, od ogrijeva, stanovanja, plina, struje, vode, komunalnih naknada, RTV pretplate, teško da od tih 300 eura ostane dovoljno za život dostajan čovjeka, a ja bih rekao da ne ostane ništa. Upravo to su razlozi zbog kojih se aktivno uključujem u Hrvatsku stranku umirovljenika. Jedan od razloga je i da ta stranka ne bude samo orijentirana na umirovljenike, posebno zbog radnika koji su u jako teškoj situaciji u Republici Hrvatskoj jer nemaju plaće koje mogu zadovoljiti standard 21. stoljeća gdje je Hrvatska negdje pri dnu svih zemalja članica Europske unije po primanjima u četveročlanoj obitelji”, rekao je Vinković.

  Vinkoviću je ovo treća politička opcija kojoj pristupa, a govoreći o djelovanju na lokalnoj razini već sada je najavio kandidaturu za gradonačelnika.

  „Ovo je treća po redu i ja se nadam i sasvim sam siguran da je i zadnja. U svim strankama, počevši od Socijaldemokratske partije Hrvatske čiji sam bio osnivač, a bio sam član i HDSSB-a. U svim tim strankama a posebno u Hrvatskoj stranci umirovljenika prisutan je taj motiv socijal-demokracije. Ja nisam političar koji je usko vezan uz jednu stranu, a mislim da sam to i pokazao kad sam bio gradonačelnik ali i kad sam bio u Saboru da je taj socijalni moment nešto na što sam posebno osjetljiv. A desno sam, zato što volim svoje, nisam ni ultra ljevičar ni ultra desničar, i upravo ovo povezivanje socijalnog momenta je odluka da pristupim Hrvatskoj stranci umirovljenika, zaključio je Vinković.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog